Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost votat în prima lectură
Politic 8 iunie 2023, 20:53 | 720

Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost votat astăzi în prima lectură. Documentul presupune comasarea benevolă a două sau a mai multor localități, în baza deciziilor consiliilor locale, cu respectarea unor condiții, principii și proceduri. Proiectul a fost criticat de către deputații din opoziție.

Scopul acestui proiect este, potrivit autorilor, ”consolidarea capacităților administrative ale autorităților locale” și ”prestarea serviciilor publice de calitate și accesibile populației”. Prevederile acestui document au fost criticate de opoziție.

VASILE BOLEA, deputat neafiliat: "Cetățenii din localitățile amalgamate vor trebui să-și schimbe buletinele de identitate. Da, deoarece centrul administrative se va schimba, stimați colegi, îmi pun o întrebare, cine va achita costurile pentru o procedură simplă de schimbare a buletinului de identitate, care îl va costa pe cetățean 200 sau 300 de lei, plus cheltuielile pentru transport."

ERSILIA QATRAWI, deputat PAS: "Cât privește buletinele de identitate, eu nu știu, poate în Israel se schimbă buletinele de identitate, dar în Republica Moldova, viza de reședință nu stă în primărie, dar stă în localitate, în sate, satele nu se lichidează, să nu manipulăm cu minciuni."

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Ați schimbat viza de reședință? Încă nu? Numai fracțiunea, am înțeles, am înțeles."

VLAD BATRÂNCEA, deputat BCS: "Constituția categoric interzice modificarea organizării administrativ teritoriale a localităților prin hotărâre de Guvern, cât de tare Guvernul nu ar dori acest lucru. Prin hotărâre de Guvern așa ceva este imposibil și neconstituțional."

Statul va oferi sprijin financiar localităților, care vor accepta comasarea conform legii, afirmă reprezentanții Guvernului. Proiectul de lege privind amalgamarea voluntară a unităților administrativ-teritoriale a fost elaborat de Cancelaria de Stat în cooperare cu partenerii de dezvoltare, fiind parte a Strategiei de Reformă a Administrației Publice pentru anii 2023 – 2030.

Opinia ta contează. Comentează!