Școala încă nu are performanțe
Social 6 decembrie 2023, 19:33 | 272

Programul școlar este mult prea teoretizat - elevii învață, dar nu și înțeleg materia. Este opinia expertului în educație, Anatol Gremalschi, care analizat rezultatele PISA 2022 pentru Republica Moldova. Un alt motiv al performanțelor slabe la învățătură ar fi că în școlile mici lipsesc cadrele didactice calificate, iar elevii nu au spiritul competitiv.

Expertul în educație, Anatol Gremalschi spune că rezultatele Republicii Moldova nu au suportat mari modificări în comparație cu datele precedente.

ANATOL GREMALSCHI, expert în educație: "Tot timpul poziția noastră practic nu s-a schimbat am fost în partea de jos al clasamentului atât în clasamentul general cât și în clasamentul Europa de Sud est."

Principala cauza în stagnarea performanțelor elevilor este programa școlară, care este mult prea teoretizată, consideră expertul.

ANATOL GREMALSCHI, expert în educație: "Curricula noastră este axată mai mult pe învățarea și asimilarea cunoștințelor și mai puțin pe aspectele de aplicare a acestor cunoștințe. În popor am putea folosi termenul că este prea teoretizată. Dacă veți vorbi cu o persoană ea va cunoaște teoremele, în cazul matematicii, dar îi va fi mai greu să le aplice în problemele cotidiene."

Profesorii noștri sunt prea generoși la note, afirmă Anatol Gremalschi.

ANATOL GREMALSCHI, expert în educație: "Fundația Soros a finanțat un studiu conform căruia cam jumătate din elevi nu ar trebui să treacă de examenul de absolvire a gimnaziului."

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a estimat că în performanța unui elev dintr-o școală mică există o întârziere de 2,5 ani, argumentând și în felul acesta politica actuală de optimizare a instituțiilor de învățământ, prin care elevii ar fi încurajați să meargă la școli raionale mai mari. Mai exact, Ministerul își propune să creeze pentru început o rețea de 35 de școli model la nivel raional, câte una în fiecare raion, din rândul școlilor cu peste 500 de elevi. Investițiile vor constitui până la 2 milioane de euro pentru fiecare instituție de învățământ. În prezent, responsabilii spun că au asigurată finanțarea pentru primele 10 școli de acest fel, iar renovările vor porni începând de anul viitor. La fel, elevii care vor circula vor beneficia de transport și prânz gratuit. Mai mult, statul va oferi o alocație lunară, timp de 2 ani, părinților cu copii în cele mai mici 100 de școli pentru a migra voluntar spre alte școli din regiune.

Opinia ta contează. Comentează!