Guvernul anunță noi măsuri de sprijin
Social 6 decembrie 2023, 19:42 | 695

Oamenii care s-au născut până în anul 1945 și care s-au pensionat înainte de anul 1999, iar acum ridică o pensie mai mică de trei mii de lei, vor primi o plată unică de trei mii de lei. Este vorba despre un pachet de măsuri suplimentare de sprijin pentru populație în perioada rece a anului, anunțat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. De un ajutor financiar vor beneficia și alte categorii vulnerabile. Valoarea totală a programului se ridică la 226 de milioane de lei, bani oferiți de partenerii externi de dezvoltare.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Vom oferi o plată unică de trei mii de lei pentru 56 de mii 236 de pensionari care s-au născut înainte de 1945 și s-au pensionat înainte de 1999 și au pensia de mai mică de trei mii de lei."

Ministrul Alexei Buzu a explicat că anume această categorie de pensionari va beneficia de ajutor, deoarece acești oameni s-au pensionat în perioada de tranziție. ”Modificarea regulilor de clacul al pensiei de-a lungul anilor și lipsa datelor istorice privind veniturile salariale au făcut ca pensiile lor să fie mult prea mici, chiar dacă ei au muncit toată viața”, a punctat ministrul.

De ajutor unic vor beneficia și alte persoane.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "A doua măsură, se referă la o plată unică de cinci mii de lei pentru 3019 familii care au la îngrijire sau au la supraveghere copii cu dizabilități severe. A treia măsură se referă la o plată unică de cinci mii de lei pentru 7195 de familii cu persoane cu dizabilități încadrate în serviciul de asistență personală."

A patra măsură se referă la plata unică de cinci mii de lei pentru peste 1200 de femei însărcinate sau care alăptează și au copii de la 0 la 13 luni. Urmează să fie acordat un ajutor unic și pentru angajații din sistemul de asistență socială. Este vorba de circa 9 mii 700 de persoane, inclusiv asistenți parentali profesioniști.

Realizarea proiectului nu ar fi fost posibilă fără sprijinul partenerilor externi de dezvoltare.

SIMON SPRINGETT, coordonator rezident al ONU în Republica Moldova: "Apreciem șansa de a conlucra cu Guvernul pentru a avea un impact tangibil asupra familiilor vulnerabile, cu sprijinul și în coordonare cu UNFPA, UNHCR, UNICEF, IOM și WFP. Suntem mândri să sprijinim această inițiativă, prin asistență financiară, care este acordată gospodăriilor vulnerabile din Republica Moldova, dar și refugiaților."

LARS JOHAN LONNBACK, șef de misiune a Organizației Internaționale pentru Migrație: "Suntem bucuroși să anunțăm că în contextul Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități, Organizația Internațională pentru Migrație va oferi sprijin gospodăriilor moldovenești vulnerabile cu adulți și copii cu nevoi speciale. Acesta este un angajament puternic pe care și l-a asumat OIM, dar și alți parteneri, pentru asigurarea dezvoltării umanitare și păcii."

Finanțarea urmează să fie debursată în timp de o lună, iar banii vor ajunge la beneficiari cel târziu în luna ianuarie, a precizat ministrul Buzu.

Opinia ta contează. Comentează!