Actualul buletin de identitate, pe care îl au cetățenii Republicii Moldova, va deveni istorie
Social 6 martie 2024, 18:44 | 1022

Actualul buletin de identitate, pe care îl au cetățenii Republicii Moldova, va deveni istorie. Guvernul a aprobat astăzi proiectul unui nou document - cartea de identitate, care ar putea fi pusă în circulație, începând cu 2025. Autoritățile spun că falsificarea va fi imposibilă.

Potrivit proiectului, cartea de identitate le va oferi cetățenilor mai multe facilități legate de interacționarea cu instituțiile publice, autentificare în sistemele informaționale, acces la servicii publice electronice de la distanță, dar și prevenirea furtului de date personale. Un alt avantaj ar fi că cetățenii vor călători mai liber, având această carte de identitate.

MIRCEA EȘANU, șef al Agenției pentru Servicii Publice: "Cartea de identitate va fi un purtător de informații. Pe acest purtător de informație se vor stoca datele biometrice: fața, amprentele... Exact cum astăzi se face pe pașaport. În Uniunea Europeană, cartea de identitate este document de călătorie."

Falsificarea noului document va fi un lucru extrem de complicat, declara Mircea Eșanu. MIRCEA EȘANU, șef al Agenției pentru Servicii Publice: "El va fi cu mult mai securizat decât documentul pe care noi în emitem astăzi. Posibilitatea de falsificare a acestuia va fi o misiune extrem de complexă sau practic imposibilă."

Potrivit ASP, noul document nu va conține date cu privire la domiciliul sau reședința titularului și acesta nu va fi nevoit să-și schimbe documentele când își va modifica reședința.

MIRCEA EȘANU, șef al Agenției pentru Servicii Publice: "Documentul actual se emite de la 1 septembrie 2015. Noi practic avem zece ani de când emitem același tip de document, or standardele internaționale pe domeniul securității documentelor recomandă insistent actualizarea lor cel puțin odată la cinci sau șapte ani."

Costurile pentru emiterea noilor documente vor putea fi stabilite cu exactitate în urma achizițiilor internaționale de blanchete, utilaj și soft, inclusiv evaluarea capacităților de emitere a semnăturilor electronice. Costul orientativ al cărții de identitate va fi de aproximativ 280 lei.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie