Femeile rome cer egalitate în drepturi
Social 8 aprilie 2024, 20:03 | 252

Zeci de femei rome au manifestat astăzi în centrul Chișinăului, cerând eliminarea discriminării și egalitatea de gen. Procesul de integrare este unul dificil, spun femeile, mai ales când vine vorba de angajare în câmpul muncii. Marșul a fost prilejuit de Ziua internațională a romilor, marcată în fiecare an pe 8 aprilie.

ELENA SÂRBU, președintele Platformei „Romni”: "Este un marș care nu doar semnifică cultura, tradiții, istorie a romilor. Este un marș care de fapt semnifică că noi suntem aici, existăm și ne dorim să fim auzite."

Victorina Luca a absolvit două facultăți și este primul membru de etnie romă al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării, și asigurarea egalității, aprobat de Parlament în 2018.

VICTORINA LUCA, membru al Consiliului pentru prevenirea discriminării: "Este foarte important ca femeia romă să cunoască că are drepturi egale și conform drepturilor sale să fie inclusă în orice activitate și participare civică. În primul rând, este foarte important ca și copii romi să fie instituționalizați în grădinițe și această oportunitate să fie oferit fiecărei familii rome vulnerabile."

VALERIU CĂLDĂRARU, director executiv al Asociației Naționale al Mediatorilor Comunitari: "Femeile rome în familii nu sunt abuzate. Este alt aspect la nivel de instituție. Este vorba de discriminarea acestor femei, care atunci când se vorbește despre angajarea lor în câmpul muncii sunt discriminate din cauza aspectului estetic, din cauza că sunt rome, au o îmbrăcăminte oarecare."

ION DUMINICA, cercetător științific, AȘM: "Hainele femeilor rome provoacă un stereotip de frică, de respingere. Noi vrem să arătăm prin acest marș că și femeia romă contează. Deci, să nu vă fie frică de femeie de etnie romă, pentru că ea totuși este o parte a societății foarte importantă."

Ziua internațională a romilor este sărbătorită anual pe 8 aprilie, pentru promovarea culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea.

Opinia ta contează. Comentează!