Miniştrii de externe ai Uniunii Europene discută astăzi despre cazul Navalnîi
Externe 19 aprilie 2021, 15:48 | 619

Aliaţii lui Alexei Navalnîi, bolnav şi în greva foamei, au lansat un apel la ruşi să iasă şi să protesteze pe 21 aprilie, "pentru a-i salva viaţa". Miniştrii de externe ai Uniunii Europene discută astăzi despre cazul Navalnîi, au anunţat oficiali germani și francezi. ”Dacă Alexei Navalnîi va muri, vor exista "consecinţe" pentru Rusia”, a avertizat Casa Albă.

JOSEP BORRELL, Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate: "Suntem foarte îngrijorați de starea de sănătate a domnului Navalnîi. Ieri am emis o declarație în numele a 27 de state membre, solicitând autorităților ruse să îi ofere lui Alexei Navalnîi asistența medicală de care are nevoie. Am călătorit la Moscova acum câteva săptămâni pentru a discuta această problemă. Cererea noastră nu a fost ascultată, iar acum situația a devenit și mai gravă. Autoritățile ruse vor fi trase la răspundere pentru starea de sănătate a domnului Navalnîi."

JAKE SULLIVAN, consilierul pentru securitate națională SUA: "Am comunicat guvernul rus că ceea ce i se va întâmpla lui Alexei Navalnîi în custodia lor este responsabilitatea lor și vor fi trași la răspundere de către comunitatea internațională. În ceea ce priveşte măsurile specifice pe care le vom lua, studiem diferite tipuri de costuri pe care le vom impune, şi nu le voi dezvălui public în acest stadiu dar am indicat guvernului rus că vor exista consecințe, dacă Navalnîi moare."

Jake Sullivan nu a spus dacă planul de organizare a unui summit între Vladimir Putin şi Joe Biden va fi anulat în cazul unui deces al lui Alexei Navalnîi.

"Cu prilejul reuniunii de luni, de la Bruxelles, miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta despre situaţia lui Navalnîi", a declarat şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, pentru cotidianul german Bild. El le-a cerut "urgent" autorităţilor ruse să-i asigure un "tratament medical adecvat" opozantului rus, dată fiind degradarea "foarte preocupantă" a stării sale de sănătate. În aceeaşi zi, Ministerul francez de Externe a lansat un mesaj similar, declarându-se "extrem de preocupat" de starea de sănătate a opozantului şi evocând "responsabilitatea majoră" a preşedintelui Vladimir Putin. Şeful diplomaţiei franceze a lăsat să planeze şi ameninţarea unor noi sancţiuni europene.

Principalul opozant al Kremlinului a încetat să se alimenteze pe 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor proaste de detenţie. Moscova nu îl va lăsa pe Navalnîi "să moară în închisoare", a promis ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, într-un interviu pentru BBC.

ANDREI KELIN, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie: "Binenţeles că nu îl vom lăsa să moară în închisoare, dar pot să spun că domnul Navalnîi se comportă ca un huligan, încercând să încalce fiecare regulă care a fost stabilită. Scopul lui este să atragă cât mai multă atenție, plângându-se azi că are dureri la mâna stângă, mâine la piciorul stâng."

Aliaţii opozantului de 44 de ani, bolnav şi în greva foamei, au făcut duminică apel la ruşi să iasă în stradă pe 21 aprilie şi să protesteze pentru "a-i salva viaţa". Medici apropiaţi de el au declarat că se tem că ar putea suferi un stop cardiac "în orice minut".

Opinia ta contează. Comentează!