Igor Grosu și echipa sa vor cere mâine votul de încredere al deputaților
Politic 24 martie 2021, 19:25 | 1534

Candidatul pentru funcția de prim-ministru Igor Grosu merge mâine în Parlament, împreună cu echipa sa, pentru a le cere deputaților vot de încredere.

Biroul permanent a aprobat ordinea de zi a ședinței plenare a Parlamentului, programată să înceapă la ora 10. Pe lângă proiectul privind aprobarea programului de guvernare elaborat de Igor Grosu, deputații urmează să dezbată proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2021. Astăzi, Igor Grosu s-a prezentat în fața deputaților din Comisia juridică, numiri și imunități. Aceștia l-au întrebat pe candidat în cât timp ar putea el să aplice prioritățile cabinetului său și peste cât timp ar putea să fie organizate alegerile parlamentare anticipate.

DINU PLÂNGĂU, deputat al Platformei DA: "Cât timp credeți că este necesar Guvernului Grosu ca să realizeze programul prezentat?"

IGOR GROSU, prim-ministru desemnat: "Totul depinde de faptul cum va evolua relația dintre Executiv și Parlament. Noi am menționat expres că în cazul în care nu se va ajunge la un numitor comun pe platforma parlamentară, vom recurge la procedura de asumare."

Membrii comisiei parlamentare a insistat să afle un răspuns clar - când ar putea să fie organizate alegeri anticipate? A intervenit ministrul desemnat al Justiției, Sergiu Litvinenco, care a spus că guvernul Grosu ar putea provoca alegerile anticipate prin demisia cabinetului de miniștri, dar data desfășurării alegerilor nu o stabilește Guvernul. În cele din urmă, doar doi membri ai Comisiei juridice au dat aviz pozitiv programului de activitate al guvernului Grosu. Este vorba despre aceeași deputați, Litvinenco și Plângău. Ceilalți membri ai comisiei s-au abținut de la vot. Chiar și așa, votarea sau nevotarea noului guvern va rămâne la discreția Parlamentului, care se va întruni mâine în ședință plenară. De notat că programul de activitate prezentat astăzi de către Igor Grosu repetă, în mare parte, tezele care se regăseau și în programul Nataliei Gavrilița. Prioritățile declarate rămân aceleași - ”gestionarea responsabilă a crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor anticipate libere și corecte”. Totuși, anumite formulări din programul lui Igor Grosu au accente diferite. De exemplu, dacă în programului Nataliei Gavrilița se arăta că ”în actualul Parlament nu există o majoritate dispusă să voteze legi responsabile și orientate spre nevoile oamenilor”, atunci în documentul prezentat de Igor Grosu se spune că ”este nevoie de o majoritate parlamentară care ar vota legi pentru măsuri de susținere și pentru eliminarea schemelor de corupție”. Un alt exemplu de abordare diferită este că în programul guvernului Gavrilița scria - cităm - ”Guvernul se angajează să renunțe la mandat imediat după rezolvarea problemelor urgente și să creeze din nou condiții pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”, citat închis. Iar în noul program se spune că ”Guvernul va asigura toate condițiile pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate libere și democratice, cu respectarea tuturor măsurile epidemiologice pentru asigurarea securității cetățenilor”. O altă noutate a guvernului Grosu este că, dacă va fi votat, ”Executivul va solicita Parlamentului declararea stării de urgență pe o perioadă de cel puțin 30 zile, în această perioadă urmând să fie implementat un pachet anticriză pentru gestionarea pandemiei, creșterea veniturilor populației și susținerea întreprinderilor”. Costul pachetului anticriză este estimat la 11 miliarde de lei.

Opinia ta contează. Comentează!