„Vocile democrației”, la Basarabeasca
Politic 20 martie 2019, 20:46 | 4683

Dumitru Diacov, unul dintre ștabii Partidului Democrat, ar fi câștigat noul său mandat de parlamentar datorită unor... fraude.

Dumitru Diacov, unul dintre ștabii Partidului Democrat, ar fi câștigat noul său mandat de parlamentar datorită unor... fraude. Aproape două mii de buletine de vot ar fi fost înmânate alegătorilor, dar acestea nu au mai ajuns în urne. Reprezentanții CEC vorbesc de o eroare tehnică. Până se va clarifica situația, oamenii de rând din Bașcalia, satul de baștină al lui Diacov, așteaptă ca acesta din urmă să facă ceva, în Parlament.

Neregulile din timpul alegerilor parlamentare continuă să iasă la iveală. La câteva zile după validarea scrutinului din 24 februarie, pe site-ul Comisiei Electorale Centrale au apărut procese-verbale cu date ce vorbesc despre o fraudare la Bașcalia. Din documente rezultă că acolo, prezența la vot ar fi fost una record, de aproape 100%, în condițiile în care în liste erau incluși 2 mii 956 de alegători, iar buletine ar fi primit 2 mii 935. Printr-un mister, din cei aproape trei mii de oameni au votat doar o mie 10 cetățeni. Prin urmare, o mie 925 de buletine au dispărut.

Președintele secției de votare, Larisa Caraman, recunoaște că a fost greșeala ei.

Însă, dacă vedem procesul-verbal din aceeași secție, doar că pe circumscripția națională, cifra buletinelor eliberate și a celor care au ajuns în urne, coincide. Din cele 1010 niciunul nu a dispărut.

În consecință, a câștigat Dumitru Diacov, președintele de onoare al PD. Candidatul Blocului electoral Platforma DA și PAS, Domnica Manole, s-a plasat pe locul doi.

Reprezentatul Direcției comunicare, relații publice și mass-media al CEC, Corneliu Pasat, a declarat pentru Jurnal TV că este o eroare tehnică, care va fi corectată. Dumitru Diacov nu a fost de găsit la telefon, dar pentru un portal de știri a declarat că, dacă se va dovedi dispariția celor aproximativ două mii de buletine, își va depune mandatul de deputat. Între timp, consătenii așteaptă de la Diacov să facă schimbări.

Șirul încălcărilor în ziua alegerilor pe circumscripția din Cimișlia nu se opresc aici. Un alt caz a fost înregistrat în satul Batâr. Aici, 106 voturi ale candidatului socialist Piotr Pușcari au dispărut pur și simplu, iar în procesul-verbal, unde figura numele acestuia, a fost indicată cifra zero. Asta deși, pentru partidul din care face parte, au votat 95 de oameni.

Socialiștii nu au contestat rezultatele pe circumscripția de aici, chiar dacă anunțau că vor face acest lucru a doua zi după alegeri.

După validarea alegerilor, Maxim Lebedinschi nu a comentat neregulile din Cimișlia, iar la telefon nu a fost de găsit. Purtătorul de cuvânt al formațiunii, Irina Astahova, ne-a spus că nu are nicio declarație pentru noi. Proiectul "Vocile democrației" este sprijinit de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie