Producătorii de zmeură din Republica Moldova au putut să învețe meserie de la expertul din Marea Britanie, Jeremy Darby
Social 18 august 2023, 21:00 | 3683

Producătorii de zmeură din Republica Moldova au putut să învețe meserie de la expertul din Marea Britanie, Jeremy Darby. Aceștia au participat astăzi la un seminar practic despre „principiile de cultivare a zmeurei pe substrat”. Evenimetul a avut loc în satul Zimbreni, raionul Ialoveni, pe teritoriul unei companii care utilizează o tehnologie inovativă de producere a zmeurei în containere și spațiu protejat.

Scopul expertului din Marea Britanie este să-i familiarizeze pe producătorii din Republica Moldova cu o tehnologie modernă de cultivare a zmeurei pe substrat, care permite obținerea unor produse de cea mai înaltă calitate.

ANETA GANENCO, organizator: "Ca un workshop în câmp deschis, sunt invitați și producătorii, cei care au plantație de zmeură, cei care vor să inființeze plantațiile de zmeură, cei care au făcut și au întâmpinat anumite greșeli. Sunt aici, în jurul expertului, și sper că o să primim toate răspunsurile la toate întrebările noastre."

Jeremy Darby este un expert cu renume care a coordonat proiecte de success privind producerea pomușoarelor în câmp deschis și spații protejate în țări precum Marea Britanie, Ucraina, Armenia, Georgia, Polonia și altele. Acesta a venit cu mai multe recomandări pentru producătorii din domeniul culturilor bacifere.

JEREMY DARBY, expert din Marea Britanie: "Este foarte important să ne familiarizăm atât cu clienții noștri, cât și cu prețurile, cu schimbările sezoniere și cu schimbările de temperatură, climatice pe care le avem. Toate aceste aspecte sunt extrem de importante în luarea deciziei."

În timpul seminarului, producătorii au avut posibilitatea să învețe principiile de cultivare a zmeurei pe substrat, metode de sporire a producției și calității recoltei, precum și modalități de control a factorilor de producere. Fondatorul primei plantații de zmeură pe substrat din Republica Moldova a menționat că, de fiecare dată când discută cu expertul din Marea Britanie, descoperă aspecte noi, dat fiind că această cultură este dezvoltată în Regat de peste 20 de ani.

OLEG MEREACRI, fondatorul primei platații de zmeură pe substrat din RM: "Un sol bun pentru o cultură trebuie să îl alegi. Nu poți să infiițezi o plantație unde vrei. Din acest motiv, când am mers peste hotare am văzut aceste sisteme și am hotărât să încercăm să cultivăm această cultură anume în substrat."

Principalul beneficiu al acestui substrat fin, special pregătit pentru cultivarea zmeurei, constă în faptul că este complet lipsit de dăunători și semințe de buruieni, ceea ce permite producătorilor să gestioneze cu precizie aportul de apă și nutrienți.

OLEG CALESTRU, manager sector fructe: "Ca element definitoriu a tehnologiei respective, pe care noi dorim să o demonstrăm astăzi producătorilor, este anume cultivarea în afara solului, deci migrarea de la sol către un substrat, către acest amestec special preparat pentru a cultiva plantele de zmeură."

Jeremy Darby le-a spus producătorilor, care vor să înceapă producerea zmeurei pe substrat, ce pași ar trebui să urmeze pentru a-și recupera investițiile cât mai repede.

JEREMY DARBY, expert din Marea Britanie: "Pentru cineva care este interesat să ia această abordare, aș recomanda în primul rând să studiați, să cercetați foarte bine, pentru că este o investiție foarte mare. Și atunci trebuie sa faceți business-planul și cercetarea înainte de a începe."

Lucrurile pe care agricultorii ar trebui să le ia în considerare cu mare atenție și să le planifice meticulos în producția de zmeură includ asigurarea de pepiniere bine echipate pentru puieți, garantarea unor ghivece adecvate și a unui substrat format corespunzător

Opinia ta contează. Comentează!