Danemarca și Marea Britanie sunt țările de pe continent care au renunțat aproape integral la restricții
Externe 10 februarie 2022, 17:28 | 593

Tot mai multe state anunță planuri pentru relaxarea restricțiilor, după doi ani de pandemie. Italia, primul focar european, a anunțat că masca de protecție nu va mai fi obligatorie afară. O măsură similară a fost anunțată în Spania, în timp ce statele nordice au adoptat planuri în etape. Danemarca și Marea Britanie au renunțat aproape integral la restricții.

Italia:"Autorităţile de la Roma vor să ridice din 11 februarie obligaţia purtării măştii în exterior. Italienilor li se va cere în continuare să aibă măşti la ei şi să le poarte, mai ales în mulţimi. Obligativitatea purtării măştii încă se aplică în interior, în cadrul unui regulament ce urmează să rămână în vigoare până pe 31 martie, cel devreme. Starea de urgenţă în Italia legată de pandemie este, de asemenea, în vigoare până la această dată."

Spania: "Portul măştilor de protecţie în aer liber nu va mai fi obligatoriu în Spania, începând din 15 februarie. Se va pune astfel capăt măsurii referitoare la măşti, care a fost reintrodusă în 22 decembrie 2021, din cauza valului de infectări provocate de varianta Omicron. În unele regiuni, certificatul COVID-19 nu mai este obligatoriu. Cluburile rămân însă închise."

UK: "În Marea Britanie, încă de la sfârșitului lunii ianuarie purtarea măştii nu mai este obligatorie, telemunca nu mai este recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite mari întruniri nu mai este necesar un certificat sanitar. Carantina este însă obligatorie pentru persoanele confirmate ca având virusul. Nu se va mai prelungi regula ce impune izolarea persoanelor cu test pozitiv la coronavirus, atunci când măsura va expira pe 24 martie, însă decizia ar putea fi chiar devansată."

Portugalia: "Portugalia a relaxat restricţiile pentru străinii care deţin un certificat digital COVID-19 european, renunţând îndeosebi la obligaţia ca aceştia să prezinte un test negativ la COVID-19 înaintea intrării pe teritoriul portughez. Călătorii aflaţi în "posesia unui certificat digital COVID-19 din UE" sau a oricărui alt document "justificativ de vaccinare recunoscut" sunt scutiţi de prezentarea unui test negativ la coronavirus la sosirea pe teritoriul portughez, potrivit deciziei guvernului de la Lisabona."

Danemarca: "Danemarca a anulat toate restricţiile interne anti-COVID-19 încă din 1 februarie. Masca de protecție nu mai este impusă, iar la evenimente nu mai este cerut un certificat COVID-19. Guvernul danez doreşte să menţină doar pentru încă patru săptămâni anumite restricţii privind pătrunderea pe teritoriul ţării, precum obligativitatea realizării de teste anti-COVID-19 şi plasarea în carantină, în funcţie de ţara de provenienţă. Cluburile de noapte vor putea să se redeschidă şi restaurantele să vândă alcool după ora locală 22:00, iar clienţii nu vor mai fi obligaţi să prezinte certificatul de vaccinare la intrare."

Suedia: "Suedia a renunţat la cele mai multe dintre restricţiile impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus, la scurt timp după ce ţara vecină, Danemarca, a luat o decizie similară. Nu mai sunt în vigoare restricţii referitoare la programul de funcţionare al restaurantelor şi barurilor, unde nu se vor mai aplică nici regulile de distanţare socială. Suedia renunţă la purtarea măştii în spaţii aglomerate sau în mijloacele de transport."

Opinia ta contează. Comentează!