În ajunul summitului țărilor G20 de la Bali, preşedintele SUA şi președintele Chinei au avut o întrevedere față în față
Externe 14 noiembrie 2022, 19:51 | 336

Întâlnire de gradul zero în Indonezia. În ajunul summitului G20 de la Bali, liderul de la Casa Albă şi președintele Chinei s-au întâlnit pentru prima dată față în față de la alegerea lui Biden. Potrivit agențiilor de presă, întâlnirea celor doi este o încercare de a reînnoda dialogul dintre două mai puteri în ciuda tensiunilor pe mai multe subiecte, inclusiv statutul insulei Taiwan. Joe Biden și Xi Jinping au declarat că sunt dispuși să discute și să lucreze împreună.

Joe Biden și Xi Jinping şi-au strâns mâinile în faţa presei într-un hotel, în debutul unei întâlniri care are loc pe fondul mai multor subiecte ce situează pe poziţii diferite cele două ţări, între care refuzul Beijingului de a condamna invazia Rusiei în Ucraina. Joe biden a declarat că lumea așteaptă ca Statele Unite și China să joace roluri-cheie în abordarea provocărilor globale. Iar președintele Chinei a subliniat că nimic nu înlocuieşte o discuţie ”faţă în faţă” şi a accentuat că ”relația dintre cele două state trebuie să se îmbunătățească”.

JOE BIDEN, președintele Statelor Unite ale Americii: "Din punctul meu de vedere, în calitate de lideri ai celor două națiuni împărțim responsabilitatea de a arăta că China și Statele Unite își pot gestiona diferențele, că putem să prevenim competiția de la a se transforma într-un conflict și de a găsi căi să lucrăm împreună pe subiecte globale urgente, care cer colaborarea noastră mutuală. Cred că este ceva esențial de dragul țărilor noastre și a comunității internaționale. Să putem să lucrăm împreună. Statele Unite sunt pregătite să facă asta - să lucreze cu voi, dacă asta este ceea ce vă doriți."

XI JINPING, președintele Chinei: "În calitate de lideri ai două țări majore, trebuie să mergem în direcția corectă a relațiilor China-SUA. Trebuie să lucrăm cu toate țările pentru a aduce mai mult ajutor la pacea globală, mai multă încredere în stabilitatea globală. Sunt pregătit să am o conversaţie sinceră şi aprofundată asupra problemelor de importanţă strategică pentru relaţia dintre China şi Statele Unite, dar și asupra subiectelor de importanţă globală şi regională. Domnule președinte! Abia aștept să lucrăm ca să aducem relațiile China-SUA înapoi pe drumul sănătos și stabil al creșterii în beneficiul țărilor noastre și al lumii în general."

Ultima întâlnire a celor doi lideri a avut loc acum cinci ani, la Davos, în Elveția. Mâine și poimâine, liderii țărilor G20 se vor întâlni pentru un summit găzduit de președinția G20 indoneziană la Bali. Sub genericul „Să ne restabilim împreună, să ne revenim mai puternici”, vor fi abordate mai multe subiecte, printre care cele trei priorități ale președinției G20 a Indoneziei - arhitectura globală a sănătății, transformări digitale și tranziții energetice durabile.

Opinia ta contează. Comentează!