Datoriile Moldovagaz, scheme și furturi
Social 7 august 2023, 19:56 | 3727

Pretinsa datorie istorică către concernul rus „Gazprom”, în valoare de 700 de milioane de dolari, ar putea fi întoarsă de cei care se fac vinovați de prejudicierea „Moldovagaz”. Declarația a fost făcută de expertul Sergiu Tofilat, care a fost ales membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz la finele lunii trecute. Potrivit lui, procurorii trebuie să investigheze mai multe cazuri care au prejudiciat întreprinderea moldo-rusă de-a lungul anilor cu milioane de lei. Totodată, acesta a declarat că în următoarea perioadă va dezvălui numele mai multor persoane implicate în diverse scheme de fraudare a companiei.

SERGIU TOFILAT, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz: "Începem de la cazul Cristal - Flor. Este vorba despre un prejudiciu de 57 de milioane de lei. Este un act de revizie făcut de Centrul de Combatere a Crimelor și Corupției din februarie, 2009. Concret este vorba despre o hotărâre de judecată ilegală, prin care Moldovagaz a fost obligată să livreze gaz pe datorie întreprinderii Cristal - Flor, controlată în acel moment de Veaceslav Platon. Și această întreprindere nu s-a achitat cu Moldovagaz."

Potrivit lui Sergiu Tofilat, în anul 2012 au existat patru hotărâri ale ANRE prin care s-a depistat că Modovagaz cumpăra de la diferiți intermediari din zone off-shore, în special din Cipru, contoare și țevi la un preț de cinci ori mai mare, pentru care s-au cheltuit nejustificat 243 de milioane de lei.

SERGIU TOFILAT, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz: "La două săptămâni după ce ANRE a emis prima hotărâre - prima hotărâre a fost la sfârșit de martie 2012 - la început de aprilie a fost un atentat la viața lui Nicolae Răileanu, fost director ANRE. Cineva a încercat să-l asasineze, i-a fost pusă o grenadă în mașină. Acest dosar, la fel, trebuie investigat pentru că ele sunt legate unul de altul."

Sergiu Tofilat a vorbit și despre cheltuielile nejustificate de jumătate de miliard de lei, folosite la construcția sediului întreprinderii moldo-ruse, dar și la perfectarea polițelor de asigurare anuale în sumă de 90,5 milioane de lei. Banii s-au furat, deoarece pentru asigurarea patrimoniului de trei miliarde de lei al companiei este nevoie de reasigurare, a punctat Tofilat. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat pentru Jurnal TV că s-a adresat în 2019 la CNA referitor la sumele exagerate pentru asigurări, însă instituția ar fi refuzat să investigheze subiectul.

Începând cu 28 iulie curent, Sergiu Tofilat face parte din componența Consiliul de Observatori al Moldovagaz, alcătuit din șase persoane. Membrii sunt aleși prin vot cumulativ de către Adunarea generală a acționarilor pe un termen de un an și pot fi realeși un număr nelimitat de ori.

Opinia ta contează. Comentează!