UE ne oferă bani pentru energia verde
Social 11 octombrie 2023, 17:44 | 445

Uniunea Europeană a investit 500 de mii de euro pentru instalarea panourilor fotovoltaice cu capacitate totală de 600 kW pe acoperișurile spitalelor raionale din Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași. Potrivit estimărilor, costurile suportate de cele cinci instituțiile medicale se vor reduce cu peste 20 de milioane de lei anual. Panourile fotovoltaice au fost instalate cu sprijinul programului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” și implementat de PNUD Moldova.

La Nisporeni au fost instalate 242 de panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 140 kW. Economiile vor fi folosite pentru alte necesități ale spitalului.

NADEJDA ULINICI, director, spitalul raional Nisporeni: "Tot utilajul medical din instituția noastră este pe bază de curent electric. Odată cu venirea sezonului rece, noi vom avea un beneficiu, deoarece apa este încălzită tot pe bază de curent electric."

ANA BASOC, șefa laboratorului, spitalul raional Nisporeni: "Absolut tot ce se află în laborator este cu energie electrică. 80% din aparataj lucrează și noaptea, 24 din 24, fiindcă avem și laboratorul de urgență, care lucrează și noaptea. De aceea eu vă spun că energia electrică de la soare pentru spital este foarte bună."

Panourile de pe cele cinci spitale vor produce anual 780 MW energie electrică verde și vor reduce costurile spitalelor cu peste 20 de milioane de lei anual. Potrivit directorului interimar al spitalului raional Ștefan Vodă, Victor Pelin, cheltuielile pentru energie vor fi reduse la jumătate.

VICTOR PELIN, director interimar, spitalul raional Ștefan Vodă: "Beneficiar nu este spitalul, cit toți cei 6000 de pacienți care beneficiază anual de asistență medicală spitalicească în incinta spitalului raional Ștefan Vodă. În plus, ca instituție medicală, este important că suntem prietenoși mediului. Banii pe care îi cheltuim acum pentru electricitate, îi vom utiliza pentru alimentația pacientului, pentru condiții."

Investiția este apreciată și de localnici.

Cu un buget de 13 milioane de euro, alocat de Uniunea Europeană, programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD, a sprijinit crearea platformei compensatii.gov.md și va lansa o campanie de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu unele noi și eficiente energetic. Mai mult, programul prevede sprijin pentru transpunerea celui de-al treilea pachet energetic al UE atât în legislația primară, cât și în cea secundară.

Opinia ta contează. Comentează!