Sistemul educațional ar urma să beneficieze de noi investiții, iar condițiile de studii ar urma să fie îmbunătățite
Social 7 august 2023, 19:58 | 851

Sistemul educațional din Republica Moldova ar urma să beneficieze de noi investiții, iar condițiile de studii ar urma să fie îmbunătățite. Ministerul Educației și Cercetării a prezentat astăzi un proiect, prin intermediul căruia urmează să fie construite și reabilitate mai multe școli și grădinițe. În afară de aceasta, urmează să fie oferite echipamente moderne pentru a spori calitatea învățământului din țară. Proiectul va beneficia de un buget de 60 de milioane de dolari, dintre care 40 de milioane reprezintă un împrumut oferit de Banca Mondială.

INGUNA DOBRAJA, manager de țară a Băncii Mondiale: "Astăzi aș vrea să subliniez importanța acestei cooperări și contribuția ei financiară substanțială din partea partenerilor, pentru a asigura un sistem al educației mai rezilient, cu o calitate mai înaltă, care va susține atât profesorii cât și tehnologiile în sălile de studii."

Mai exact, în Republica Moldova vor fi construite trei licee, vor fi reabilitate 15 școli și 15 grădinițe, vor fi dotate cu echipament IT circa 200 de școli, iar profesorii și managerii de școli vor beneficia de programe moderne de formare continuă, dar și de instruiri în vederea utilizării și întreținerii echipamentelor IT.

DAN PERCIUN, ministru al Educației și Cercetării: "Vorbim de trei licee clasice, care urmează să fie construite de la zero. Aceste licee vor fi dotate cu echipament de 1,6 milioane de dolari. Pentru reabilitarea a 15 școli se vor aloca 7,3 milioane de dolari, 15 grădinițe - în jur de două milioane."

În cadrul acestui proiect, 60 de milioane de dolari urmează să fie investite în sistemul educațional până în anul 2029. Din acești bani, 20 de milioane de dolari reprezintă finanțări nerambursabile, iar 40 de milioane constituie un împrumut oferit de către Banca Mondială. Ministrul Educației, Dan Perciun, a menționat că procesul de construcție și renovare a liceelor ar urma să înceapă anul viitor.

DAN PERCIUN, ministru al Educației și Cercetării: "Urmează să detaliem exact care este planul de lucru. Cred că în decurs de o lună sau o lună și jumătate vom avea o echipă angajată care să coordoneze acest proiect, pentru că este unul lung. Probabil începând cu anul viitor vom putea discuta despre anumite formări."

Potrivit Ministerului Educației, o problemă majoră în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova este lipsa cadrelor didactice. În prezent, în școlile din țară activează circa 30 de mii de profesori, 20% dintre aceștia fiind pensionari.

Opinia ta contează. Comentează!