Jurnalul orei 17, 3 Mai
Jurnalul orei 17:00 3 mai 2024, 18:09 | 669

Prezentat de Vasile Luchianu

Accesul la informație, intimidarea presei și sustenabilitatea economică. Sunt doar câteva dintre provocările pe care le-au întâlnit jurnaliștii și instituțiile media din Republica Moldova în ultimul an. Constatările apar în „Memoriul privind libertatea presei”, document lansat anual pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei.

Cercetarea judecătoreasă în dosarul în care Vladimir Andronachi este învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în „frauda bancară”, a fost reluată. Magistratul Gheroghe Balan a respins cererea avocaților lui Anatolie Blonschi și Andronachi de încetarea a procesului penal. Demersul a fost depus în cadrul unei ședințe din luna februarie curent. Apărătorii au invocat faptul că în cadrul urmăririi penale s-ar fi comis anumite ilegalități.

Republica Moldova are oameni în vârstă aptă de muncă, doar că aceștia se află în străinătate. Grupul de vârstă, care migrează cel mai mult în ultima perioadă, este de la 25 la 44 de ani, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță. „În 2030 am putea să ne pomenim că peste jumătate din tinerii apți de muncă se află peste hotare, dacă nu vor fi întreprinse măsuri de redresare a situației”, afirmă expertul.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie