Când va fi desființat monopolul „Metalferos”. Promisiunile ministrului Economiei
Economic 3 octombrie 2019, 10:53 | 2181

Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, anunță că Guvernul va desființa monopolul deținut de firma „Metalferos”, care ar fi fost una dintre principalele finanțatoare ale fostului partid de guvernământ – PDM. Demnitarul a declarat, în emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, că pe 21 octombrie va fi convocată Adunarea Generală a acționarilor de la această întreprindere, iar până atunci statul va efectua un audit și va raporta ce a descoperit la întreprinderea de exportare a metalelor feroase și neferoase din Republica Moldova.

Brînzan spune că Ministerul Economiei a pregătit un proiect de lege prin care solicită demonopolizarea metalului uzat, astfel încât și alți agenți economici să poată desfășura export de fier uzat în condiții legale.

„Statul nu are nevoie de acest monopol. Că nu este un monopol natural, este un monopol artificial creat, pentru a controla fluxurile financiare și, din păcate, a finanța un partid. Când am venit la Minister, când cineva auzea „Metalferos” pleca ochii în jos și din păcate se temea. Și, când spuneam că vin ca să denopolizez „Metalforos”, îmi spuneau să trebuie să port vestă antiglonț”, afirmă Brînzan.

Totodată, ministrul a ezitat să răspundă care erau „companiile căpușă” care colectau metalul care, după aceasta, ar fi fost vândut, în cea mai mare, Uzinei Metalurgice de la Râbnița, în Transnistria.

Brînzan a promis că va face aceste date publice după adunarea acționarilor de la „Metalforos”, de la sfârșitul lunii octombrie.

„Metalferos” a fost creată în anul 1995 și are a domeniu de activitate achiziționarea, prelucrarea şi comercializarea deşeurilor de metale feroase şi neferoase. Această întreprindere a fost ținta unor numeroase acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. Investigațiile făcute în privința „Metalferos”, unde statul deține majoritatea acțiunilor, au fost, însă, de fiecare dată, ignorate. În ultimii opt ani, „Metalferos” a schimbat trei directori. În schimb, directorul financiar al companiei, Serghei Catană, angajat din 2007, ar fi nașul de cununie al actualului președinte Igor Dodon, potrivit presei de la Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!