Preşedintele kazah a ordonat poliţiei să deschidă focul 'fără avertisment' împotriva celor, pe care el îi numește ”teroriști”
Externe 7 ianuarie 2022, 21:30 | 1172

Preşedintele kazah Kasîm Tokaev a ordonat poliţiei să deschidă focul ''fără avertisment'' împotriva celor, pe care el îi numește ''terorişti''. Tokaev a respins orice fel de negocieri şi a promis eliminarea ”bandiţilor înarmaţi'' pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această fostă republică sovietică din Asia Centrală, transmit AFP şi Reuters.

KASSÎM-JOMART TOKAEV preşedintele kazah: "Am dat ordin să se tragă fără avertisment, pentru a ucide."

În discursul său, Tokaev a subliniat că nu va admite negocieri cu cei, pe care îi numește terorişti. Potrivit lui, ''20 de mii de bandiţi'' - cu ''un plan clar'' şi cu ''un nivel înalt de pregătire de luptă'' au atacat capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii. Tokaev a insistat că ''bandiţii'' care nu se predau ''vor fi distruşi''. El a anunţat crearea unui grup special pentru a-i vâna şi a-i aresta pe ''terorişti''. Tokaev a mulţumit liderilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor. În mod special i-a mulțumit lui Vladimir Putin, pentru reacţia şi ajutorul său rapid, şi pentru că a trimis trupe.

KASSÎM-JOMART TOKAEV preşedintele kazah: "Îi mulţumesc în special preşedintelui rus, Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu."

La solicitarea lui Tokaev, Moscova a trimis paraşutişti în Kazahstan, în cadrul unei forţe comune de menţinere a păcii a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

Opoziția kazahă crede că Rusia profită de situație și intervine militar, iar Tokaev ascunde situația reală a lucrurilor. Oponenții sunt siguri că Tokaev va pica în perioada imediat următoare.

МUHTAR ABLYAZOV fost ministru al Energeticii: "Consider că acest regim are zile numărate. E vorba de timp. Așa se explică de ce el (Tokaev - n.n.) l-a rugat pe Putin să-i trimită ajutor. Putin vrea să reconstruiască într-un fel Uniunea Sovietică și a profitat de situație. Noi credem că ceea ce se întâmplă acum, aici, este o intervenție de ocupație."

Statele Unite au avertizat joi trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de "preluare a controlului" asupra instituţiilor ţării, informează AFP.

În același timp, Rusia a anunţat joi că se va consulta cu aliaţii săi asupra unor posibile măsuri suplimentare pentru sprijinirea Kazahstanului. ''Vedem ultimele evenimente petrecute în această ţară prietenă drept o tentativă inspirată din exterior de a submina securitatea şi integritatea statului prin forţă, folosind formaţiuni armate organizate şi instruite'', a declarat Ministerul rus de Externe.

Conform unor media de la Moscova, Rusia a detaşat în Kazahstan 3.000 de militari, Belarus - 500, Tadjikistan - 200 şi Armenia -70 de militari. Kîrgîzstanul ar fi refuzat să trimită trupe în Kazahstan, potrivit acestor surse.

Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de proteste care au izbucnit duminică în vestul teritoriului după o creştere a preţului gazelor şi s-a extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!