Promo-LEX atrege atenția asupra unui număr insuficient de secții peste hotare și neproporțional în stânga Nistrului
Social 10 iunie 2021, 15:29 | 571

Discurs de ură tot mai frecvent, cheltuieli neraportate de către formațiunile politice și secții de votare în stânga Nistrului, unde autoritățile de la Chișinău nu au un control efectiv. Sunt doar câteva dintre neregulile depistate de Asociația Promo-LEX în cadrul misiunii de Observare a campaniei pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Observatorii Promo-LEX spun că una dintre principalele lacune ale procesului de organizare a alegerilor parlamentare este stabilirea a doar 146 de secții de votare peste hotare. Potrivit Promo-LEX, acest număr trebuia să pornească de la un minim de 150 de secții, așa cum s-a fixat în devizul de cheltuieli, cu posibilitatea majorării numărului acestora în cazul în care Guvernul ar fi garantat disponibilitatea resurselor financiare. Totodată, observatorii notează că pentru acest scrutin au fost stabilite 44 de secții pentru regiunea transnistreană, cu două mai multe decât la alegerile prezidențiale. Au fost create și trei secții de votare în teritoriile necontrolate de către autoritățile de la Chișinău - două în orașul Tighina și una în satul Corjova. Potrivit Promo-LEX, în astfel de condiții apar riscuri pentru securitatea procesului electoral.

NICOLAE PANFIL, director de program Promo-LEX: "Atragem atenția că atât Serviciul de Informații și Securitate, cât și Ministerul de Interne, dar și Biroul Politici de Reintegrare, și-au exprimat temeri în ceea ce ține de asigurarea securității cetățenilor și a procesului electoral în general. Atragem atenția că o acțiune similară, anterior, în cadrul altor scrutine, nu am observat din partea CEC. Adică, este cumva un semn de întrebare - de ce anume la acest scrutin s-a decis deschiderea acestor două secții în orașul Bender?"

Experții Promo-LEX spun că 28 de secții de votare amplasate proporțional de-a lungul Nistrului ar fi fost suficiente pentru alegătorii din regiunea transnistreană, care s-ar prezenta la vot, fără a fi transportați organizat. Promo-LEX a notat că în acest an, Comisia Electorală Centrală nu a elaborat un document sau un set de indicații, care ar avea ca scop limitarea transportării organizate pe malul drept al Nistrului. De partea cealaltă, premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat că nu vede o problemă în deschiderea secțiilor de vot în Tighina și Corjova, dacă misiunea OSCE va garanta securitatea votului și dacă cele trei secții vor avea acceptul Comisiei Unificate de Control, și al regimului de la Tiraspol.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie