Autoritățile de la Chișinău au creat o celulă de criză care monitorizează situația din Israel
Social 9 octombrie 2023, 20:20 | 499

Autoritățile de la Chișinău au creat o celulă de criză care monitorizează situația din Israel. Nu sunt informații despre cetățeni ai Republicii Moldova, care ar fi fost luați prizonieri de membrii grupării islamiste Hamas sau ar fi printre victime, a declarat astăzi ambasadorul Republicii Moldova la Tel Aviv, Alexandr Roitman. Ambasada funcționează în regim de alertă, 24 din 24, fiind prestate doar emiterea documentelor de călătorie, a precizat diplomatul.

ALEXANDR ROITMAN, ambasadorul Republicii Moldova în Israel: "Nu am primit informații potrivit cărora ar fi printre victime sau ostatici cetățeni ai Republicii Moldova. Continuăm să fim în contact cu autoritățile israeliene. Vizele de lucru, vizele de orice tip au fost prelungite automat de către ministerul de Interne până la data de 9 noiembrie."

Principalul aeroport al Statului Israel, Ben Gurion, funcționează în mod obișnuit. Una dintre cele două companii aeriene din Republica Moldova continuă să opereze zboruri comerciale conform programului. În calitate de alternativă, cetățenii pot utiliza rutele comerciale către București. Următoarele zborurile comerciale pe cursa Tel-Aviv - Chișinău sunt programate pentru 10, 11, 12 și 15 octombrie.

ALEXANDR ROITMAN, ambasadorul Republicii Moldova în Israel: "În cazul în care vor fi afectate rutele obișnuite, avem o serie de acțiuni, pentru ca cetățenii noștri care vor să ajungă acasă, să ajungă acasă."

Potrivit ambasadorului, în Fâșia Gaza s-ar afla aproximativ 100 de cetățeni ai Republicii Moldova. În Israel muncesc oficial 13 mii de cetățeni. Unul dintre aceștia este Valeriu Botnari, care a vorbit cu reporterul nostru.

VALERIU BOTNARI, moldovean stabilit în Israel: "În timpul de față stau în orașul Ra'anana, la 10 km de Tel Aviv. Cu zece minute în urmă a fost sirena, eu am fugit repede în ascunziș. Vreau să vă spun că suntem în stare de război. Doi gineri de ai mei au fost înrolați în armată. Trăim așa, stăm în case. În caz că sirena sună, stăm în camere speciale, sunt din beton gros."

Președintele Maia Sandu a condamnat atacurile organizației paramilitare palestiniene islamiste Hamas asupra Statului Israel. „Consternată de atacul în curs asupra Israelului, condamn violența masivă împotriva civililor nevinovați. Gândurile mele sunt cu cei din Israel și la toți cei care se apără împotriva acestor atacuri nemiloase”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

Opinia ta contează. Comentează!