Moscova ar putea rupe legăturile cu UE în cazul instituirii sancţiunilor economice dureroase împotriva Rusiei
Externe 12 februarie 2021, 15:31 | 1536

Moscova este pregătită să rupă legăturile cu Uniunea Europeană în cazul instituirii de către blocul comunitar a unor sancţiuni economice dureroase împotriva Rusiei, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Relaţiile între Rusia şi Occident se află sub noi presiuni după arestarea şi încarcerarea opozantului Aleksei Navalnîi.

SERGHEI LAVROV ministrul de externe rus: "Plecăm de la presupunerea că Uniunea Europeană, în acest stadiu, nu este un partener de încredere și sper că revizuirea strategică, care va avea loc în curând, se va concentra asupra intereselor cheie ale Uniunii Europene și că aceste discuții vor ajuta la stabilirea contactelor mai constructive. Suntem pregătiți pentru asta."

Relaţiile între Rusia şi Occident se află sub noi presiuni după arestarea şi încarcerarea opozantului Aleksei Navalnîi, voce critică la adresa Kremlinului, ceea ce a stârnit discuţii despre posibile noi sancţiuni. Trei diplomaţi europeni au declarat joi că Uniunea Europeană ar putea institui interdicţii de călătorie şi să îngheţe activele unor persoane din anturajul liderului de la Kremlin Vladimir Putin, posibil chiar în această lună, după ce Franţa şi Germania şi-au semnalat dorinţa de a merge mai departe în această privinţă.

ERIC MAMER purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: "Președintele Comisiei Europene înțelege nevoia de discuții, inclusiv discuții sincere și dificile cu un vecin al Uniunii Europene cu care avem relații extrem de complexe. Prin urmare, este un context dificil, având în vedere în special detenția recentă nu numai a lui Alexei Navalnîi, ci și a oamenilor din anturajul său (n.r. Putin), dar și a mii de protestatari."

Presiunea pentru sancţiuni s-a intensificat după ce Moscova a provocat indignarea ţărilor europene săptămâna trecută prin expulzarea a trei diplomaţi - german, polonez şi suedez - fără a-l informa pe şeful politicii externe al UE, care se afla în acel moment la Moscova pentru o vizită.

Opinia ta contează. Comentează!