SANDU: Riscurile de securitate pentru Moldova sunt mari, dar deocamdată nu există premise ca războiul să ajungă aici
Politic 2 martie 2022, 19:41 | 2746

Riscurile de securitate pentru Republica Moldova sunt mari, dar nu există, deocamdată, premise ca războiul din Ucraina să ajungă aici. Despre acest lucru a anunțat astăzi la Chișinău președintele Maia Sandu după întrevederea cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi.

După vizita efectuată azi la Chișinău de cei doi înalți oficiali europeni și discuțiile cu Maia Sandu, în clădirea Președinției, a fost organizată o conferință de presă. Am întrebat-o pe șefa statului care sunt riscurile de securitate pentru Republica Moldova în lumina declarației, pe care a făcut-o luni Josep Borrell, precum că ”Moldova este una dintre țările în care presiunea rusă ar putea crește în zilele următoare”. MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Riscurile de securitate pentru țara noastră sunt mari. În situația în care auzim de aici, de la Chișinău, răsunetul bombelor în țara vecină, este clar că e o situație extrem de complicată. În acelați timp, așa cum am mai spus, nu există premise la moment ca să credem că această acțiune militară, acest război, să ajungă pe teritoriul Republicii Moldova. Iar autoritățile fac tot ce se poate face ca să asigure securitatea și pacea, în continuare, pe teritoriul Republicii Moldova."

La aceeași întrebare a răspuns șeful diplomației europene.

JOSEP BORRELL, șeful diplomației europene: "Este evident că vă aflați, din punct de vedere geografic, cu adevărat în centrul acestor acțiuni militare. Vă ciocniți de fluxurule de refugiați și, cum a zis doamna președinte, aici puteți să vedeți practic, să auziți, exploziile bombelor. Dar deocamdată nu credem că există un risc ca războiul în sine să se extindă și asupra teritoriului Dumneavoastră."

Josep Borrell a mai spus că delegația europeană a venit la Chișinău pentru a sprijini Republica Moldova în consolidarea securității și rezilienței sale cibernetice, dar și în combaterea dezinformării.

Opinia ta contează. Comentează!