A fost lansat un sistem de alertă care facilitează localizarea copiilor dispăruți
Social 19 iulie 2022, 19:43 | 928

A fost lansat un sistem de alertă care facilitează localizarea copiilor dispăruți. Sistemul ”AMBER Alert” a fost adus în Moldova de compania americană META, care deține și operează rețeaua de socializare Facebook. Noul sistem va fi implementat în parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție.

Sistemul „AMBER Alert” are menirea de a distribui alertele către persoanele care se află în zona de căutare a copilului dispărut și a le încuraja să transmită mesajul respectiv către prietenii lor de pe rețelele sociale Facebook și Instagram. Șansele de a găsi un copil dispărut cresc atunci când sunt implicați cât mai mulți oameni în misiunile de căutare, mai ales în primele 24 de ore, susține șeful adjunct al IGP, Lilian Carabeț.

LILIAN CARABEȚ, șef adjunct al IGP: "În cazul unui copil dispărut, distribuirea mesajelor prin platformele de socializare ar putea crește șansele ca oamenii de bună credință să afle despre acest caz și să sprijine cu informații ancheta. Alerta dată se declanșează doar în cazurile excepțional de grave. Această alertă va conține detalii importante despre copil, începând cu descrierea și locul dispariției, dar și orice alte informații utile care vor fi disponibile la acel moment."

Declanșarea alertei presupune mai mulți pași. Subdiviziunea de poliție responsabilă de declanșarea alertei va transmite către compania Meta un mesaj cu descrierea scurtă și una desfășurată a cazului, însoțită de o fotografie și o descriere a copilului, iar după caz și a suspectului. Recepționarea mesajului de către Meta se face la o adresă de e-mail dedicată. Compania va publica imediat alerta către utilizatorii rețelelor de socializare Facebook și Instagram din Republica Moldova, în rază de 160 de kilometri de la locul dispariției copilului. Alerta va rămâne activă timp de 24 de ore sau până în momentul anulării.

EMIILY VACHER, director, Trust & Safety, Meta: "În fiecare an sute de mii copii dispar în întreaga lume. Și când un copil dispare, comunitățile vor să se unească pentru a ajuta familia, dar ei nu știu întotdeauna cum și nu au instrumentele necesare pentru a găsi eficient acest copil."

Anual, în Moldova, în medie, părăsesc domiciliul sau centrele de plasament 800 de copii. Implementarea acestui sistem de alertă este foarte importantă pentru Poliție, susțin autoritățile. LILIAN CARABEȚ, șef adjunct al IGP: "Astfel vom beneficia de suportul informațional oferit în timp real de utilizatorii platformei Facebook. Mulţumesc, pe această cale, reprezentanţilor Facebook, pentru sprijin şi implicare."

Republica Moldova este a 26-a țară în care Meta lansează această platformă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie