Mai multe troleibuze și autobuze din capitală vor avea instalate dispozitive de purificare a aerului
Social 18 iulie 2022, 20:10 | 597

În mai multe troleibuze și autobuze, care circulă prin Chișinău, vor fi instalate dispozitive de purificare a aerului. Autoritățile cred că acestea vor opri răspândirea virusului Covid 19 în transportul public. Republica Moldova a primit 680 de aparate pentru recirculație, care urmează a fi instalate în 400 de unități de transport. Valoarea proiectului este peste 80 de mii de euro.

Echipamentele sunt achiziționate în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „MOVE IT like Lublin”. Chișinăul ar urma să devină un oraș și mai dezvoltat, ca multe alte orașe din occident, a precizat ambasadorul Uniunii Europene Janis Mazeiks. ”Aceste aparate de purificare a aerului sunt binevenite în contextul creșterii cazurilor de Covid 19”, a declarat diplomatul.

JANIS MAZEIKS, șeful Delegației UE în Republica Moldova: "Și fiindcă, din păcate, vedem o nouă creștere de infectare cu Covid 19, acest echipament va deveni o contribuție valoroasă pentru Republica Moldova. Și, desigur, trebuie să fim conștienți și de valoarea adăugată pentru transportul public, fiindcă mai mulți oameni care folosesc transportul public înseamnă mai puține mașini pe drumuri și o poluare mai mică a aerului."

Proiectul vine să îmbunătățească calitatea serviciilor publice. În acest context, orașul Lublin din Polonia este un exemplu demn de urmat de către autoritățile din Chișinău.

MACIEJ KOWALCZYK, viceconsul al Ambasadei Poloniei la Chișinău: "Aceste instalații de recirculație ne vor ajuta la ameliorarea situației în domeniul sănătății publice, dar vor îmbunătăți și calitatea transportului public din Chișinău."

Transportul public din Chișinău este departe de standardele europene. Nu toate troleibuzele sunt dotate cu aer condiționat, iar pe timp de caniculă, călătoria devine un chin. Primarul Ion Ceban a lăsat de înțeles că problema nu va fi rezolvată prea curând.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "-Avem recirculatoare, să ne spuneți când vom avea și aer condiționat în tot transportul public din capitală? -Această întrebare ar fi trebuit să fie pusă fostului edil, noi tehnic nu putem să punem aparate de aer condiționat pe unitățile de transport, în care ele nu există. Iar cele pe care le-am cumpărat în perioada mandatului meu, toate au aer condiționat. -Deci, nu veți rezolva problema? -Ce să rezolv? Toate unitățile de transport, cumpărate în perioada mandatului meu au aer condiționat. -Dar restul nu sunt acum în perioada mandatului dumneavoastră? Transportul public din capitală nu are aer condiționat, dați vina pe fostul edil și lăsați totul baltă? -Dacă ați cumpărat mașina fără motor și nu poți pune alt motor, cine-i de vină? -Eu vă întreb de soluții. -Soluția este să cumpărăm alte unități de transport cu dispozitive de aer condiționat."

Proiectul „MOVE IT like Lublin” este implementat de Primăria municipiului Chișinău în parteneriat cu Primăria orașului polonez Lublin și este finanțat de Uniunea Europeană. Valoarea proiectului este peste 80 de mii de euro. Proiectul prevede promovarea mai multor măsuri de modernizare a tehnologiilor de control al serviciilor de transport public în municipiul Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie