Deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, care au aderat la Partidul „Renaștere”, ar putea rămâne fără imunitate parlamentară
Politic 21 septembrie 2023, 19:58 | 540

Foștii deputați socialiști Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au rămas astăzi fără imunitate parlamentară.Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, care au aderat la Partidul „Renaștere”, afiliat fugarului Ilan Șor, sunt suspectați de corupție și de acceptarea finanțării ilegale a partidului din partea unui grup criminal organizat. Procurorul general interimar Ion Munteanu a expediat legislativului cinci cereri de ridicare a imunității. Potrivit președintelui Parlamentului, trei cereri de ridicare a imunității l-au vizat pe Nesterovschi, iar două - pe Lozovan.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată în privința deputatului Irina Lozovan. Cu semnele de calificare: acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat."

Irina Lozovan este vizată în două cereri de ridicare a imunității parlamentare, iar colegul acesteia, Alexandr Nesterovschi, este vizat în trei cereri. Acesta este bănuit de.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum în modalitatea normativă, pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari."

Cele cinci cereri semnate de procurorul general interimar, Ion Munteanu, au fost transmise Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități.

VERONICA ROȘCA, vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități: "Solicit permisiunea de a convoca ședința Comisiei juridice, astăzi, la ora 13:00. Membrii comisiei, vă rog să fiți prezenți și pregătiți. La fel, invit și persoanele vizate, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan."

Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, Alexandr Nesterovschi, a scris că autoritățile desfășoară o campanie represivă împotriva opoziției.

ALEXANDR NESTEROVSCHI, liderului partidului ”Renaștere”: "În loc să lucreze în interesul statului și al societății, câmpul informațional continuă să fie curățit, drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate prin blocarea activității opoziției. Aceasta este o lovitură împotriva normelor unei societăți democratice. Nu ne vom lăsa intimidați și nu vom renunța"

În iulie 2021, Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost aleși deputați pe lista Partidului Socialiștilor, pe care l-au părăsit în martie curent. În mai, cei doi deputați au anunțat că aderă la partidul „Renaștere”, la care mai târziu s-au aciuat alți doi deputați socialiști, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski.

Opinia ta contează. Comentează!