Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat raportul Comisiei de evaluare externă a judecătorilor Adrian Cerbu și Diana Stănilă
Justiţie 26 martie 2024, 16:15 | 576

Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat raportul Comisiei de evaluare externă a judecătorilor Adrian Cerbu și Diana Stănilă. Aceștia urmează a fi înscriși în cursa pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Concursul propriu-zis urmează să fie organizat după finalizarea examinării rapoartelor tuturor candidaților, spun membrii CSM. Este o condiționalitate a Uniunii Europene în parcursul de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar.

SERGIU CARAMAN, membru CSM: "Trebuie să raportăm despre acțiuni concrete și anumite progrese în ceea ce ține de numirea judecătorilor la CSJ. Imediat ce vom trece prin evaluarea respectivă suficienți candidați, vom putea și vom întreprinde acțiuni concrete pentru a stabili data concursului, pentru a numi judecători la Curtea Supremă de Justiție."

Până în prezent, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat opt rapoarte ale Comisiei de evaluare externă din cele 11 recepționate. Cele din urmă aprobări îi vizează pe judecătorii Adrian Cerbu și Diana Stănilă. Cerbu este magistrat la Judecătoria Criuleni, iar Stănilă este judecător în funcție al Curții Supreme de Justiție, care a promovat evaluarea externă a integrității etice și financiare și a fost acceptată de CSM.

ION GUZUN, membru CSM: "În total, noi putem spune că suntem la finalizarea primei părți a candidaților care au depus actele pentru Curtea Supremă de Justiție. Pentru cei care au promovat, vom organiza în luna aprilie concursul la CSJ. Legea ne obligă că, după ce aprobăm trei rapoarte, putem organiza acest concurs pentru judecătorii la Curtea Supremă de Justiție. - Ce ține de timp, pentru când preconizați să atingeți acest obiectiv? - Părerea mea personală este că până pe 1 mai. Odată ce vom avea toate rapoartele examinate, aprobate, putem desfășura deja concursul ."

La fel, CSM a acceptat raportul cu privire la evaluarea juristului Ion Buruiană și a constatat nepromovarea evaluării de către acesta. Comisia Vetting a notat că în 2012 Buruiană a informat Serviciul Fiscal că are 970 de mii de lei în numerar, însă în cadrul evaluării Comisiei el a declarat că nu își amintește despre această declarație și nu știe în ce circumstanțe a depus-o. El a presupus că a vrut să profite de amnistia fiscală, dar că, de fapt, nu avea o asemenea sumă. La concursul pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție și-au depus dosarele 33 de candidați dintre care trei s-au retras ulterior.

Opinia ta contează. Comentează!