Accident aviatic cu morți, lângă Kiev
Externe 18 ianuarie 2023, 15:54 | 258

Cel puțin 17 persoane au decedat, printre care patru copii, iar alte 25 de persoane au fost rănite astăzi, în urma prăbuşirii unui elicopter în Brovarî, oraș din apropierea Kievului. Toți cei care se aflau la bord şi-au pierdut viaţa. Printre victime este ministrul ucrainean de interne, adjunctul acestuia și secretarul de stat al ministerului. Autoritățile nu au, deocamdată, o versiune privind cauzele tragediei.

Accidentul a avut loc în Brovarî, un oraș cu aproximativ 100.000 de locuitori de la periferia estică a capitalei Kiev. Elicopterul s-a prăbușit lângă o grădiniță, într-o curte cu blocuri rezidențiale multietajate. Martorii afirmă că elicopterul a luat foc fiind în aer.

La ora când s-a întâmplat tragedia, copiii și angajații instituției se aflau în grădiniță. Elicopterul a distrus o bună parte a clădirii, care a fost cuprinsă de flăcări. Toată lumea din zonă a fost evacuată. La fața locului au intervenit serviciile de urgență.

OLEKSII KULEBA, guvernatorul regiunii Kiev: "Deocamdată, nu avem informații despre copii dispăruți. Au loc lucrări de identificare. Toți copii sunt transferați într-o altă instituție de educație. Cu ei lucrează serviciile corespunzătoare. Părinții vin treptat. Sunt întocmite liste."

NADIA ȘAȘENOK, directorul grădiniței: "Am amenajat încăperi care vor adăposti temporar victimele. Pentru angajați, și posibil pentru părinți, avem psihologi, o soră medicală. Vom încerca să ajutăm cu tot ce putem."

În elicopterul care s-a prăbușit se aflau nouă persoane. Potrivit șefului Poliției Naționale, Igor Klimenko, toți au decedat.

La bord se afla ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastîrskii, adjunctul acestuia, Eveghenii Enin, ambii de 42 de ani, și secretarul de stat din cadrul Ministerului de Interne, Iurii Lubkovici, de 33 de ani. Evhen Enin a activat în perioada 2005-2009 la Ambasada Ucrainei de la Chișinău, fiind responsabil de reglementarea conflictului transnistrean.

Potrivit lui Kiril Timoșenko, adjunctului șefului oficiului președintelui Ucrainei, cei trei oficiali, Monastîrskii, Enin și Lubkovici se îndreptau spre unul ”dintre locurile fierbinți ale războiului”. Aceștia se aflau la bordul unui elicopter de model Super Puma, donat anterior de Franța și predestinat misiunilor departamentului de situații excepționale. Premierul ucrainean Denis Șmîgal a ordonat crearea unei comisii speciale care va investiga cazul.

Opinia ta contează. Comentează!