A început admiterea la Universitatea de Medicină
Social 18 iulie 2022, 16:06 | 5582

A început admiterea la facultăți. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” este prima instituție care îi primește pe candidați. Dis-de-dimineață, o mulțime de tineri a avenit la depună actele, chiar dacă acest lucru poate fi făcut online. „Așa e mai sigur”, spun tinerii. Sesiunea de admitere durează până pe 3 august. În acest an, la Universitatea de Medicină sunt disponibile 450 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat, pentru studii de licență.

În ultimii trei ani de liceu, Alina s-a pregătit intens pentru a fi admisă la Universitatea de Medicină. A studiat cu mare atenție toate științele exacte de la școală. Ar putea deveni primul medic în familie și acest lucru o motivează mult.

ALINA CEAPA, absolventă: "Ăsta e visul meu de mic copil. A fost dorința părinților, dar și a mea, să-mi urmez studiile aici, și iată-mă aici. Pentru că îmi place să ajut oamenii. Iubesc să ajut, să salvez și cred că asta e ceea ce trebuie să fac."

Alina știe și ce specialitate va alege - vrea să fie chirurg.

ALINA CEAPA, absolventă: "Puțin îmi e frică că sunt șase ani. Normal că o să-mi fie greu și conștientizez asta. Îmi place."

În timp ce unii au luat o decizie asumată, bine gândită, alții merg la medicină spontan.

Emoții au și părinții. Poate chiar mai mari decât candidații.

Totuși, taxele mari provocau cele mai mari griji.

De exemplu, pentru această tânără din Șoldănești, peste 30 de mii de lei pentru un an de studii este prea mult.

Viitorii studenți au petrecut în medie câte trei ore pentru a-și depune actele. Asta deși puteau să o facă de acasă, online, în doar câteva minute.

În acest an, studenții de la medicină vor putea studia și un program nou.

VLADISLAV BADAN, secretarul comisiei de admitere, USMF: "Avem un program nou. Este vorba de programul „Fiziokinetoterapie și reabilitare”, o specialitate necesară sistemului de sănătate. Viitorii specialiști se vor ocupa atât cu reabilitarea persoanelor sănătoase, cât și a pacienților care sunt internate în instituții medicale sau sunt la domiciliu, dar au nevoie de aceste servicii."

În acest an, la Universitatea de Medicină sunt disponibile 450 de locuri cu finanțare de la bugetul de stat pentru studii de licență, inclusiv 25 de locuri pentru absolvenții din stânga Nistrului. Planul de admitere prevede și 492 de locuri în bază de contract. Taxele de studii nu au fost majorate. Cel mai scump contract este la Stomatologie - 33 de mii 100 de lei pentru fiecare an de studiu. Cei care doresc să învețe Medicina generală vor scoate din buzunare 30 de mii 100 de lei. Potrivit responsabililor, prețul contractelor este mare, deoarece este nevoie de investiții în utilaje și echipament. Sesiunea de admitere durează până pe 3 august.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie