Deputați: Se încearcă preluarea CFM; Datoriile au crescut în două luni de la 497 de milioane de lei la 765 de milioane de lei
Politic 11 martie 2021, 19:53 | 2093

Se încearcă preluarea Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei după modelul aplicat anterior altor companii ce aparțineau statului, prin gestionare proastă și datorii create artificial. De această părere sunt deputații Alexandru Slusari și Lilian Carp, care au participat aseară la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Potrivit lui Slusari, există pericolul ca activitatea Cfm să fie paralizată în totalitate, în condițiile în care o grevă generală a angajaților este iminentă.

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreședintele Parlamentului, Platforma DA: "Dar Calea Ferată merge spre faliment. Oamenii stau fără salarii. La moment pur și simplu luni dacă o să fie declarată grevă generală, Calea Ferată se oprește. Transportul de pasageri, transportul de mărfuri se blochează."

LILIAN CARP, deputat fracțiunea PAS Blocul ACUM: "Băieții fac foarte simplu. Pe de o parte, există anumite persoane, funcționari de rang mai jos care sunt deprinși să fure, nesunî, cum erau în perioada sovietică, care cară. Sunt lăsați special ca să ia ce mai pot, fura și nu vor fi necesare atunci când vor privatiza întreprinderea. Pe de altă parte, ei fac alte scheme care duc la creșterea datoriei întreprinderii. Și mai departe se pregătește privatizarea propriu-zisă. Și eu cred că Calea Ferată este supusă unui atac raider în foarte scurt timp."

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreședintele Parlamentului, Platforma DA: "Datoriile au crescut în două luni de la 497 de milioane la 765 de milioane. Este scadența pentru anumite credite, iată această scadență a apărut anul curent. Cresc datoriile la salarii. Fondul de salarizare este de 30 de milioane de lei lunar și ei încearcă să achite acum datoriile pentru noiembrie parțial. Eu nu exclud că marea majoritate din aceste datorii sunt artificiale. În orice clipă orice agent economic care are datorie mai mult de jumătate de milion poate să depună cererea la insolvabilitate."

VICTOR CIOBANU, analist politic și economic: "Situația este critică. Întreprinderea a fost adusă deja în starea de care vorbea domnul Slusari și atunci mi-e frică că este exact în plină implementare schema de preluare a acestei întreprinderi. Băieții șmecheri lucrează pe la spate. Într-un moment X orice creditor declară, depune la falimentul acestei întreprinderi și gata, după aceasta ea pleacă din subordinea statului."

Săptămâna trecută, feroviarii au ieșit să protesteze în stradă, la Chișinău și în mai multe localități din țară. Autoritățile urmează să identifice o soluție. Emisiunea Secretele Puterii poate fi urmărită la Jurnal TV în fiecare zi de miercuri, de la ora 20:00.

Opinia ta contează. Comentează!