În căutarea unui sediu mai spațios
Social 2 aprilie 2024, 20:06 | 217

Procuratura Anticorupție caută un sediu mai spațios și examinează toate opțiunile. Deocamdată, nicio schimbare. Misiunea de a transfera instituția într-o altă clădire din proprietatea statului îi revine Guvernului. „Lipsa de spațiu îngreunează investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt”, insistă șefa Procuraturi Anticorupție, Veronica Dragalin.

Problema spațiului a apărut după ce Parlamentul i-a permis Procuraturii Anticorupție să-şi crească numărul de angajați până la 198 de persoane. Astfel, problema de bază cu care se confruntă instituția în prezent este lipsa spațiului.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Avem 43 de birouri pentru 84 de peroane. Avem 15 persoane care lucrează la oficiile nord și sud, care conform noii organigrame, urmează a fi lichidate și aceste 15 persoane trebuie să fie transferate la Chișinău. Arhiva și toate corpurile delicte trebuie să fie transferate aici, la Chișinău. Noi nu avem spațiu pentru acești oameni și aceste lucruri și nu avem spațiu spațiu pentru a angaja cei 100 de oameni, care adițional conform legii au fost atribuiți Procuraturii Anticorupție. Dacă nu obținem urgent un sediu unde să putem încăpea, noi nu vom pute documenta acte de corupție care se întâmplă la cel mai înalt nivel."

Dragalin susține că instituția are nevoie de instrumente suplimentare pentru investigarea faptelor de corupție, dar din octombrie 2023, Serviciul de Informații și Securitate nu mai oferă procurorilor asistență tehnică în timpul anchetei, inclusiv supravegherea electronică, interceptarea convorbirilor telefonice și a încăperilor din oficii.

Cei de la Guvern spun că sunt examinate toate opțiunile acceptabile.

DANIEL VODĂ, purtător de cuvânt al Guvernului: "Recunoaștem necesitatea unui sediu adecvat și a resurselor suficiente pentru ca Procuratura Anticorupție să își îndeplinească eficient mandatul său vital. La rândul nostru, avem toată deschiderea să continuăm comunicarea instituțională cu Procuratura Anticorupție pentru identificarea unor opțiuni acceptabile pentru toate părțile implicate."

La începutul lunii februarie curent, membrii Academiei de Științe s-au arătat indignați de intenția Procuraturii Anticorupție de a-și muta sediul într-o clădire ce aparține Academiei. Atunci, savanții au semnat și o declarație comună, în care se opuneau procesului. La fel, la mijlocul lunii martie, curent Cancelaria de Stat a identificat o altă clădire potrivită pentru angajații Procuraturii. Era vorba de fostul bloc de studii al Universității din Tiraspol, pe strada Ghenadie Iablocikin din Chișinău, aflat acum în gestiunea Universității Pedagogice „Ion Creangă”. Corpul didactic al Universității Pedagogice s-a arătat împotrivă și negocierile au fost încheiate.

Opinia ta contează. Comentează!