Instruire pentru exportatorii de fructe
Social 3 aprilie 2024, 20:11 | 741

Exportatorii de fructe din mai multe raioane ale Republicii Moldova participă în aceste zile la un program de mentorat, care îi va ajuta să-și extindă vânzările pe piața internațională. De instruire beneficiază reprezentanți ai zece companii exportatoare de fructe. Unii dintre ei ne-au spus că își doresc să-și crească livrările, dar și să cunoască experiența altor state în acest sens.

VERA CIOBANU, reprezentant al companiei exportatoare de fructe din Criuleni: "M-aș bucura să cunosc mai multe despre experiența de export din diferite țări din Europa, chiar și în Marea Britanie, sa că știm cum are loc procesul. Să cunoaștem ce impedimente au avut ceilalți și cum am putea să le prevenim ca să nu le avem în viitor."

IVAN GARIZAN, reprezentant al companiei exportatoare de fructe din Găgăuzia: "Pentru noi este foarte important să avem întreg spectrul de informații în ceea ce ține de direcțiile de dezvoltare atât pe piața națională, cât și cea internațională. Avem o experiență foarte bună în exportul de fructe în mai multe țări din Uniunea Europeană."

Unii participanți spun că își doresc să aplice noi metode în comercializarea produselor peste hotare și să arate calitatea produselor moldovenești.

ZINAIDA PLĂMĂDEALĂ, reprezentant al companiei exportatoare de fructe din Călărași: "Din păcate, începuturile noastre poate nu au fost cele mai prielnice, cele mai bune, ca să ne scoatem în evidență anume prin calitate. De aceea am vrea ca prin activitatea pe care o desfășurăm să dăm dovadă de un business corect, un business sustenabil, care să aibă impact nu doar asupra vieții companiei noastre, dar și a unei țări întregi."

Programului de Mentorat la Export este organizat de Asociația Moldova Fruct prin intermediul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, inițiat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

KIRK RAMER, directorul proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, USAID: "Programul de mentorat pentru export va sprijini Moldova pentru elaborarea planurilor de marketing pentru export, să participe la târguri internaționale de vânzare a fructelor și de a crea conexiuni cu importatori ai Uniunii Europene pentru a vinde fructele moldovenești și struguri de masă."

Programul se va desfășura timp de un an și jumătate. Acesta va fi repartizat în mai multe module. Primul a fost lansat astăzi și va avea loc până joi, 4 aprilie.

Opinia ta contează. Comentează!