PUTIN: Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale, dar nu va permite nimănui să o amenințe
Externe 9 mai 2024, 20:09 | 209

Vladimir Putin a declarat joi că Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale, dar că nu va permite nimănui să o ameninţe. În ciuda vremii proaste, peste 9.000 de militari şi 70 de echipe de luptă au participat astăzi la o paradă, care marchează 79 de ani de la ceea ce Moscova numește „victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial”, transmite Reuters.

În discursul său, Putin a acuzat elitele occidentale că au uitat rolul decisiv, pe care l-ar fi jucat Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste şi că au alimentat conflictele din întreaga lume. Totodată, Putin a insistat că, în schimb, Rusia nu a subestimat niciodată importanţa rolului aliaţilor occidentali în înfrângerea nazismului. „Nu vom uita niciodată lupta noastră comună şi tradiţiile pline de inspiraţie ale alianţei”, a spus Putin, după ce ministrul apărării Serghei Şoigu a trecut în revistă trupele, în timp ce o furtună de zăpadă biciuia imensa piaţă.

VLADIMIR PUTIN: "Rusia va face totul pentru a preveni o ciocnire globală. Dar, în acelaşi timp, nu vom permite nimănui să ne ameninţe. Forţele noastre strategice sunt întotdeauna într-o stare de pregătire de luptă."

Capitularea necondiţionată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01, pe 8 mai 1945, marcată drept Ziua Victoriei în Europa de către Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite. La Moscova era deja 9 mai, care a devenit „Ziua Victoriei” a Uniunii Sovietice în ceea ce ruşii numesc „marele război pentru apărarea patriei” din 1941-1945.

La parada din Piața Roșie au venit lideri din şase foste republice sovietice, între care Belarus şi Kazahstan, liderul cubanez Miguel Diaz-Canel, precum şi conducători din Laos şi Guineea Bissau.

Evenimente similare urmau să aibă loc în peste 20 de localități, cu toate că în mai multe oraşe situate în partea europeană a Rusiei, aproape de Ucraina, inclusiv peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, paradele au fost anulate din motive de securitate.

Putin, care şi-a trimis armata să invadeze Ucraina în 2022, consideră războiul ca parte a unei lupte cu Occidentul, despre care spune că a umilit Rusia după căderea Zidului Berlinului, în 1989, încălcând ceea ce el consideră sfera de influenţă a Moscovei.

Ucraina şi Occidentul îl acuză pe Putin că este angajat într-o acaparare de teritorii în stil imperialist. Ei au promis că vor învinge Rusia, care controlează în prezent aproximativ 18% din Ucraina, inclusiv Crimeea, şi părţi din patru regiuni din estul Ucrainei, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!