Satul Văleni din raionul Cahul este vestit nu doar pentru peisajele pitorești, dar și datorită unui muzeu al pâinii
Social 30 septembrie 2022, 15:51 | 1072

Exponatele din acest muzeu pot fi admirate și chiar... gustate. În satul Văleni, vestit cu peisajele sale pitorești, cu oameni gospodari și o istorie impresionantă, mai este un punct de atracție - Muzeul pâinii. Cei care trec pragul, pot să afle cum s-a făcut o pâine de ritual, cât de variată este gama de covrigi sau de colaci. Localnicii afirmă că un muzeu similar nu este nicăieri.

Ideea aparține unei locuitoare a satului - Vera Caminschi, care a activat o vreme la brutărie.

VERA CAMINSCHI, director, Muzeul Pâinii: "Având până la această deschidere expoziții târguri și văzând publicul atât de interesat de ceea ce prezentăm noi, ce ține de pâinea de ritual, mi-a venit ideea de a deschide și de a salva această noțiune de muzeu. Și pentru a transmite generațiilor tot ce ține de autentic."

Aici sunt 12 colaci de nuntă, precum și opt tipuri de colaci ce țin de alte ritualuri, precum Crăciunul, Lăsatul Secului sau Duminica Mare. Colacii au diverse denumiri.

VERA CAMINSCHI, directoare, Muzeul Pâinii: "Sunt: colacul de plocon, colacul pupăza de mireasă, pupăza de soacră mare, colacul de mire și alți colaci care sunt cadouri pentru socru mare, nași, părinții vornicelului."

Vizitatorii au posibilitate să facă și ei ceva, în condiții de atelier.

VERA CAMINSCHI, directoare, Muzeul Pâinii: "Noi organizăm pentru turiști ateliere de împletit colaci și nu numai. Aici frământăm împreună aluatul, după rețeta tradițională și împletim de diferite mărimi, începând de la bărnacei, colăcei și colaci mai mari."

Gospodinele din Văleni se bucură de existența unui asemenea muzeu. ”E o carte de vizită a satului”, spun ele.

Opinia ta contează. Comentează!