Valul atacurilor cibernetice continuă
Social 5 ianuarie 2023, 19:40 | 793

Hacherii profită de perioada vacanțelor și atacă pe toate căile posibile. Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică atenționează: criminalii cibernetici sunt gata să profite de utilizatori fie prin inginerie socială, e-mailuri de phishing sau site-uri web false de caritate. Potrivit instituției, în această săptămână au fost expediate peste o mie 330 de astfel de mesaje.

Experții precizează că Infractorii cibernetici pretind, de obicei că sunt companii cu renume, prieteni sau cunoscuți și expediază email-uri sau SMS-uri, prin care atrag atenția asupra unor defecțiuni sau erori tehnice și solicită reintroducerea datelor personale sau chiar efectuarea unor plăți. Deținătorii de domenii .md sunt informați printr-un e-mail despre expirarea termenului de valabilitate al numelui de domeniu și sunt rugați să inițieze procedura de prelungire a acestuia, solicitând accesarea unui link pentru efectuarea plății.

În contextul valului cibernetic de tip scam și phishing, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică recomandă angajaților instituțiilor publice să ignore mesajele suspicioase.

RECOMANDĂRILE STISC: "Îndemnăm oamenii să evite accesarea unor astfel de link-uri și să blocheze sau să raporteze imediat expeditorul. Totodată, recomandăm să verificați sursa reală a mesajului și să respectați regulile de igienă cibernetică."

Phishing-ul este unul dintre cele mai des întâlnite atacuri cibernetice, prin care infractorii de pe internet încearcă să fure bani, informații personale, informații bancare, numere de card sau de cont, coduri PIN etc.

”Niciodată nu faceți clic pe un link dintr-un e-mail ce se presupune că este trimis de banca dvs., furnizorul cardului de credit sau alt furnizor de servicii”, avertizează experții de la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică. Instituțiile financiare nu vă vor cere niciodată parolele, numărul de securitate socială sau numerele de cont prin e-mail. ”Dacă sunteți îngrijorat că există într-adevăr o problemă cu contul dvs., sunați la numărul serviciului pentru clienți al furnizorului și întrebați”, recomandă serviciul citat.

Opinia ta contează. Comentează!