La Chișinău a fost lansată Campania de depistare precoce a cancerului glandei mamare
Social 18 octombrie 2023, 17:35 | 352

La Chișinău a fost lansată Campania de depistare precoce a cancerului glandei mamare. Sunt vizate municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Ungheni și Căușeni. "Suntem pregătiți nu doar să depistăm precoci, dar și să oferim și șansa de diagnostic și tratament", spun inițiatorii acestui proiect. Campania va dura până la sfârșitul anului curent.

ANGELA PARASCHIV, secretar de stat, Ministerul Sănătății: "La evidența sunt peste zece mii de femei înregistrare cu cancer a glandei mamare. Este necesar să menționăm că majoritatea din aceste femei sunt înregistrate în stadii destul de tardive și aici sigur că este foarte important să promovăm și să conştientizăm cât este de important să venim cu aceste metode de depistare precoce."

Femeile din municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Ungheni și Căușeni vor afla care sunt semnele, la care să atragă atenție.

LARISA SOFRONI, doctorul habilitat, medic mamolog: "La nivel teritorial se va organiza examinarea ultrasonografică a glandelor mamare la femeile până la 40, după 40 de ani examinarea mamografică și obligator la orice vârstă am menționat examinarea clinică."

Campania vizează și femeile refugiate din Ucraina.

RUSLAN BALTAGA, director IMSP Institutul Oncologic: "Suntem pregătiți nu doar să depistăm precoci, dar și să oferim și șansa de diagnostic și tratament. Ori 30 de procente din cancer pot fi prevenite, alte 30 pot fi tratate, dacă sunt depistate la timp."

În mare parte, femeile știu ce trebuie să facă în situații concrete.

Campania de depistare precoce a cancerului mamar este desfășurată de Institutul Oncologic în comun cu Ministerul Sănătății, cu sprijinul Organizației Internaționale pentru Migrație.

Opinia ta contează. Comentează!