Funcția de viceprimar al Chișinăului rămâne vacantă, după ce candidatura Irinei Gutnic nu a fost aprobată de consilieri
Social 11 octombrie 2022, 19:54 | 596

Funcția de viceprimar al Chișinăului este în continuare vacantă. Candidatura Irinei Gutnic, directorul întreprinderii ”Apă-Canal Chișinău”, propusă de către primarul Ion Ceban, nu a acumulat astăzi numărul necesar de voturi din partea consilierilor municipali. ”Pentru” au votat 30 de aleși locali, ”împotrivă” au fost trei, iar 24 s-au abținut.

Vicepreședintele fracțiunii PAS, Zinaida Popa, l-a acuzat pe Ion Ceban că încălcă legea atunci, când propune noi candidaturi pentru funcția de viceprimar, invocând scandalul din jurul fostului viceprimar, Victor Chironda.

ZINAIDA POPA, vicepreședintele fracțiunii PAS în CMC: "Decizia de scoatere din funcție a domnului Chironda a fost suspendată de către instanța de judecată. În condițiile în care era domnul Fadei, nu putea domnul primar să pună un alt viceprimar. Este de obligația primarului ca să revină domnul Chironda la lucru. Oare nu încălcăm noi și nu ne depășim atribuțiile să votăm azi numirea unui alt viceprimar în condițiile în care viceprimarul de ramură, care a fost numit, decizia a fost suspendată."

Ion Ceban respinge acuzațiile și spune că s-a condus de legislația în vigoare.

ION CEBAN, primar de Chișinău: "Toate aspectele juridice în acest sens sunt corecte. Toate aspectele sunt luate în considerație."

VICTOR MÂNDRU, președintele ședinței CMC: "Propun de a supune votului proiectului cu privire de numire a doamnei Irinei Gutnic în funcția de viceprimar al municipiului Chișinău. Cine este pentru? Împotrivă? S-a abținut? PSRM- 4 pentru, 12 abțineri. - Nu, iată 8 suntem pentru. - Doamna Ceban, fiți atentă la ceea ce va arătat feciorul dvs. Vedeți că vă arată că nu trebuie. - Femeie, tu ai azi oprire la gură? - Eu am numărat șase voturi."

Astfel, tentativa de numire a Irinei Gutnic în funcția de viceprimar al Chișinăului, a eșuat.

VICTOR MÂNDRU, președintele ședinței CMC: "Stimați colegi, cu 30 de voturi proiectul de decizie nu a acumulat numărul necesar de voturi."

Funcția de viceprimar al municipiului Chișinău a rămas vacantă după ce Fadei Nagacevschi a renunțat la post în favoarea avocaturii.

Potrivit legii, viceprimarul este ales la propunerea primarului general, prin decizia Consiliului municipal adoptată cu votul majorității. Dacă viceprimarul nu este ales în două ședințe consecutive, primarul este în drept să numească viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința Consiliului.

Opinia ta contează. Comentează!