Familiile vizitate de echipa Jurnal TV supraviețuiesc cu un venit lunar de cel mult cinci mii de lei, lunar
Social 6 ianuarie 2023, 19:55 | 4804

Pentru multe familii din Republica Moldova, sărbătorile de iarnă sunt umbrite de griji și nevoi. Mai greu le este părinților care nu-și pot permite să le facă vreun cadou copiilor. Singurele daruri sunt cele primite din donații.

Când l-au văzut pe Moș Crăciun în prag, copiii au țâșnit afară să-l întâmpine aproape dezbrăcați. Sunt patru în familie și împreună cu părinții duc un trai modest. În casă, doar un brad mic așezat pe pervaz amintește că e perioada sărbătorilor. Iar acestea sunt primele cadouri pe care le primesc.

Aici bucuriile se termină. Mama copiilor plânge, dar își ascunde fața, să nu o vadă nimeni. Îi mulțumește Domnului că cei mici au parte de cadouri, pentru că în familie probleme sunt multe. Cea mai gravă e din cauza soțului, care deseori pune mâna pe pahar.

Șase suflete trăiesc dintr-un venit lunar de doar 5000 de lei.

Cu vreo trei mii de lei pe lună supraviețuiesc și vecinii lor. Și aici totul este complicat. Această femeie a crescut opt copiii, iar acum are grijă de nepot, care nu a avut noroc de o mamă.

Tatăl copilului e după gratii, așa că băiatul risca să ajungă la orfelinat.

În acea zi, am vizitat mai multe familii nevoiașe din raionul Cantemir. Am observat un lucru: cu cât sunt mai săraci părinții, cu atât mai modești și uniți sunt copiii.

În noiembrie și decembrie, moldovenii stabiliți cu traiul în Europa au trimis acasă sute cadouri, care într-un final au ajuns la cele mai sărace familii. De acest lucru s-a ocupat Asociația ”Help” din Franța.

Opinia ta contează. Comentează!