A avut loc prima şedinţă a CMC în noua componență, după alegerile din 20 octombrie
Politic 15 noiembrie 2019, 21:04 | 2380

Cei 47 de noi consilieri s-au intrunit astazi in prima sedinta a Consiliului Municipal Chisinau. Acestia si-au primit legitimatiile de la Comisia Electorala Centrala si au creat fractiunile. Reprezentantii Blocului ACUM s-au impartit in doua tabere, formand fractiuni separate - una a Partidului Actiune si Solidaritate, si alta a Partidului Platforma DA. Presedintele fractiunii PAS este Vasile Gradinaru, iar cel al Platformei DA - Andrei Nastase.

Ședința Consiliului Municipal Chișinău a început prin înmânarea legitimațiilor de către membrii CEC.

47 de consilieri și-au primit legitimațiile și au purces imediat la crearea fracțiunilor. Partidul Acțiuni și Solidaritate și-a anunțat structura și funcțiile de conducere. Ulterior, șeful Platforma DA Andrei Năstase a cerut o pauză pentru a decide cum va proceda echipa sa.

Reprezentanții PPDA au menționat că regretă decizia colegilor din fracțiunea PAS și faptul că nu au rămas o echipă. Oricum, primarul Ion Ceban i-a felicitat pe toți consilierii, menționând că fiecare dintre cei prezenți are obligații față de locuitorii din Chișinău.

Ulterior, socialiștii au venit cu propuneri privind distribuirea comisiilor, acestea însă, nu au fost acceptate de restul consilierilor, care au avut nevoie să se consulte mai bine de o oră. Iar Liderul grupului Platforma DA, Andrei Năstase a cerut să fie respectat principiul proporționalității.

Prima ședință a consiliului a fost cu scântei. Cel care l-a atacat pe noul primar este Ion Cebanu de la Partidul Liberal. El i-a îndemnat pe consilieri să nu aibă încredere în primar.

Liberalul Ion Cebanu s-a adresat și către Victor Chironda, după ce acesta a fost numit viceprimar responsabil de Urbanism și Mobilitate Urbana. Acesta l-a prevenit că va fi folosit, iar toate problemele de care va trebui să răspundă Ion Ceban vor cădea pe răspunderea lui. În noua componență a Consiliului municipal Chișinău sunt constituite patru fracțiuni. Cea mai numeroasă este a socialiștilor, cu 22 de consilieri, Partidul Liberal – 3, PDM și Partidul ȘOR – câte doi consilieri, iar PUN, PCRM și Forța Nouă – câte unul. 

Opinia ta contează. Comentează!