Audierea martorilor în dosarul Dodon
Justiţie 21 decembrie 2023, 20:10 | 684

Un medic de la familie a fost audiat astăzi ca martor în dosarul, în care care fostul președinte Igor Dodon și soția acestuia sunt cercetați pentru falsificarea unui certificat medical. Martorul a declarat instanței că în document nu era scris că fiul lui Dodon trebuie să urmeze cursul de reabilitare în străinătate, așa cum a declarat anterior fostul președinte și avocatul acestuia. Documentul a fost întocmit și aplicat în mod fraudulos de către o altă persoană, decât cea care era în drept să emită acest certificat, afirmă procurorul de caz.

PETRU IARMALIUC, procuror: "Mai mult. Acest document a fost folosit la Curtea Supremă de Justiție, justificând că trebuie folosit pentru a apleca peste hotare, dar martorul a spus cu lux de amănunte că nu poate fi folosit un asemenea document pentru a pleca peste hotare."

Igor Dodon afirmă însă că procurorii nu au probe, care i-ar demonstra vinovăția.

IGOR DODON, fost președinte al republicii Moldova: "Eu regret de această abordare a justiției din Republica Moldova, de această bătaie de joc într-un dosar care nu costă nici doi bănuți."

Întrebat unde este originalul respectivului document, care a stat la baza dosarului penal, procurorul a răspuns că „originalul este distrus”.

PETRU IARMALIUC, procuror: "Originalul, conform acelor, acțiunilor de urmărire penală și a proceselor verbale de ridicare este confirmat de către Igor Dodon că acest certificat medical a fost în posesia lui Igor și Galina Dodon. Acest document a fost în posesia avocaților, în virtutea legii la avocatură au aplicat semnătura conform originalului, aceștia l-au prezentat în ședința de judecată. Acest document a fost păstrat, ascuns și distrus de către persoanele vizate."

Dosarul în care figurează Igor Dodon, soția acestuia și un medic de familie a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii martie curent. Cei trei sunt cercetați penal pentru că de comun acord au confecționat, deținut și folosit o așa numită trimite medicală falsă, cu scopul de o prezenta în instanță. Procurorii spun că în extrasul-trimitere cu pricina au fost înscrise date denaturate, potrivit cărora, copilul minor al lui Igor Dodon ar avea nevoie de consultațiile medicilor specialiști și, după caz, de un tratament într-o stațiune balneară, în România.

Magistrații de la CSJ i-au permis lui Dodon să plece peste hotare, dar procurorul a fost împotrivă, spunând că, potrivit legii, persoana care are aplicată o măsură preventiva poate să părăsească domiciliul sau țara în cazul în care sunt circumstanțe personale excepționale.

În cadrul audierilor, angajatul medical care a aplicat ștampila pe certificatul medical prezentat în instanță a declarat că nu știe nimic despre pacientul menționat și că ar fi făcut-o la rugămintea unei colege. Aceasta ar fi soția unui consilier municipal PSRM, iar în document nu era scris că fiul lui Igor Dodon trebuie să urmeze cursul de reabilitare în străinătate.

Opinia ta contează. Comentează!