357 de cetățeni ai Republicii Moldova au revenit acasă din Israel în zilele de 16 și 17 octombrie
Social 18 octombrie 2023, 15:52 | 656

357 de cetățeni ai Republicii Moldova au venit acasă din Israel, cu diferite curse aeriene, operate în zilele de 16 și 17 octombrie. În aceeași perioadă, 162 de cetățeni au plecat în Israel. Autoritățile urmăresc în detaliu situația din Orientul Mijlociu și poartă negocieri cu partenerii internaționali, a declarat astăzi ministrul de Externe, Nicu Popescu.

NICU POPESCU, ministru de Externe: "Acum câteva zile am avut o discuție cu omologul meu egiptean, Shoukry, privind necesitățile, riscurile din această zonă. Am avut un schimb de păreri despre potențialele evoluții din regiune."

Potrivit autorităților, 50 de cetățeni ai Republicii Moldova, care se află în Fâșia Gaza, au solicitat să fie evacuați. Aceștia s-au mutat în sudul regiunii, pentru a fi mai aproape de hotarul cu Egiptul, care, deocamdată este închis.

NICU POPESCU, ministru de Externe: "Nici alți cetățeni, nici cetățenii Republicii Moldova nu au acest coridor asigurat pentru a ieși din Fâșia Gaza, dar noi suntem permanent în contact cu ei și cu partenerii noștri pentru a ne asigura că în momentul în care acest lucru este posibil, cetățenii Republicii Moldova, se pot regăsi în condiții de securitate."

Ambasada Republicii Moldova la Tel Aviv a delegat un funcționar consular în Egipt, pregătit să se deplaseze la punctul de trecere Rafah în orice moment, pentru a elibera documentele necesare cetățenilor Republicii Moldova din Gaza și pentru a facilita călătoria acestora către Cairo și, ulterior, spre Chișinău.

Din 7 octombrie până în prezent, 1204 cetățeni ai Republicii Moldova s-au întors acasă prin intermediul curselor aeriene regulate și 415 cetățeni au plecat spre Tel-Aviv. Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel funcționează 24 din 24, punând la dispoziție servicii consulare de urgență, cât și curente.

Opinia ta contează. Comentează!