În Belarus au început manevrele militare ”Hotărârea aliată - 2022", la care participă armatele rusă şi belarusă
Externe 10 februarie 2022, 17:28 | 494

În Belarus au început manevrele militare 'Hotărârea aliată - 2022", la care participă armatele rusă şi belarusă. ”Exerciţiile se desfăşoară cu scopul pregătirii opririi şi respingerii unei agresiuni externe în cadrul unei operaţiuni defensive”, precizează Ministerul rus al Apărării. Moscova subliniază că aplicaţiile au ca obiectiv exersarea unor măsuri de combatere a terorismului şi de apărare a intereselor Uniunii statale Rusia-Belarus.

Plănuite pentru o perioadă de zece zile, aceste exerciţii se desfășoară pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina. Manevrele se desfăşoară pe cinci poligoane, patru baze aeriene şi 'diferite situri' în Belarus, în special în regiunea Brest, la frontiera cu Ucraina, anunță Ministerul rus al apărării.

Minskul şi Moscova nu au precizat numărul soldaţilor şi al echipamentelor implicate în aceste manevre, dar Occidentul estimează că 30.000 de militari ruşi au fost desfăşuraţi în Belarus. Autorităţile militare ruse au comunicat anterior relocarea în Belarus a unor sisteme antiaeriene S-400 Triumf, divizioane antiaeriene Panţîr-S din Extremul Orient, precum şi a unor avioane de vânătoare Su-35 şi de atac Su-25SM. Aceste exerciţii sunt percepute de Kiev şi Occident drept un mijloc de presiune din partea Moscovei. Rusia este acuzată de pregătirea unei noi operaţiuni militare împotriva Ucrainei. Kremlinul susţine că doreşte să-şi asigure securitatea în faţa comportamentului Kievului şi NATO, pe care îl consideră ostil.

Aceste tensiuni au declanşat schimburi diplomatice între Moscova şi capitalele occidentale în încercarea de a dezamorsa criza. Președintele Franței Emmanuel Macron s-a întâlnit luni la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, apoi cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, marţi, la Kiev. Macron a subliniat că a primit promisiuni de la preşedintele rus că nu va exista nicio "escaladare" suplimentară, iar Parisul afirmă că această vizită a permis "să se avanseze" pentru a detensiona situaţia.

Statele Unite au afirmat miercuri că Rusia continuă să-şi întărească dispozitivul militar la frontierele Ucrainei, într-un moment în care Franţa afirmă că are angajamentul Kremlinului astfel încât să nu existe o "escaladare" suplimentară, notează AFP. Vladimir Putin continuă să-şi consolideze capacităţile militare. ”În fiecare zi îşi întăreşte capacităţile, în fiecare zi continuă să destabilizeze ceea ce este deja o situaţie foarte tensionată", a declarat ieri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Statele Unite au avertizat că nu intenţionează să îi evacueze cu ajutorul armatei pe americanii din Ucraina, aşa cum au făcut la Kabul vara trecută. Washingtonul acuză Moscova că pregăteşte o potenţială invazie pe scară largă a Ucrainei în termen foarte scurt, chiar dacă responsabilii americani sunt de părere că Vladimir Putin nu s-a hotărât încă dacă să treacă la ofensivă.

Opinia ta contează. Comentează!