Noi tensiuni între Marea Britanie și UE
Externe 30 ianuarie 2019, 13:54 | 1789

Parlamentarii britanici au votat aseară un amendament în favoarea re-negocierii acordului privind ieșirea din Blocul Comunitar. Acest lucru însă a fost refuzat imediat, la Bruxelles. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că renegocierea este exclusă.

Parlamentarii britanici au votat în favoarea unei propuneri legislative care prevede înlocuirea controalelor vamale de la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord cu măsuri alternative. Amendamentul, adoptat cu 317 voturi ”pentru” şi 301 - ”împotrivă”, a fost propus de un parlamentar conservator. Aprobarea acestuia întăreşte poziţia prim-ministrului britanic Theresa May în cadrul discuţiilor de la Bruxelles, în contextul în care aceasta doreşte renegocierea acordului.

La ședința de aseară a parlamentarilor britanici s-a mai votat, printre altele, în favoarea unui amendament, prin care se solicită guvernului să excludă posibilitatea de a părăsi Uniunea Europeană fără un acord. O altă propunere care a fost respinsă de parlamentarii britanici a fost amânarea Brexit-ului. Drept reacție, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis că acordul pentru Brexit nu va fi renegociat și salută dorința Parlamentului britanic de a evita scenariul ieşirii din Uniunea Europeană fără un acord.

Opinia ta contează. Comentează!