Procopciuc a promovat vettingul
Justiţie 19 martie 2024, 19:56 | 501

Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție, Stela Procopciuc, a trecut de Comisia vetting. Consiliul Superior al Magistraturii a amânat examinarea rezultatelor evaluării externe a candidatului Ion Buruiană pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Potrivit membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul de la Curtea de Apel Bălți, Stela Procopciuc, corespunde criteriilor de integritate etică și financiară, și a fost acceptată pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție. În prezent, Procopciuc este magistrat în funcție al CSJ. Mai exact, din luna curentă, aceasta exercită funcția de președinte interimar al CSJ. S-a întâmplat după ce Aliona Miron a fost detașată de la șefia CSJ pentru exercitarea mandatului de membru al CSM, din data de 11 martie. După audierea judecătorului și după analiza informațiilor acumulate, Comisia de evaluare a anunțat că nu a identificat dubii, care să necesite discuții suplimentare.

În aceiași ședință, CSM a reprogramat pentru 21 martie examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului pentru funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Ion Buruiană. Acesta urmează să prezinte Consiliului acte care să explice de ce nu a prezentat Comisiei Vetting documente necesare pentru promovarea evaluării. Buruiană ar fi declarat în declarația de avere ca „bani deținuți” o sumă pe care de fapt ar fi dat-o cu împrumut altcuiva. Candidatul nu a promovat evaluarea Comisiei Vetting și va fi audiat repetat. Până la sfârșitul săptămânii vor fi audiați Vladislav Gribincea, candidat pentru funcția de judecător CSJ, Sergiu Băieșu, candidat pentru funcția de membru al CSM și Anatolie Țurcanu, judecător CSJ în funcție.

Opinia ta contează. Comentează!