Vom avea pașapoarte noi, mai sofisticate
Social 15 martie 2023, 19:37 | 395

Un nou model de pașaport al Republicii Moldova va fi pus în circulație din luna aprilie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvern. Deși documentul va fi unul mult mai sofisticat din punct de vedere al elementelor de securitate, prețul de confecționare va rămâne neschimbat. Directorul Agenţiei Servicii Publice, Mircea Eşanu, afirmă că menținerea prețului și chiar scăderea acestuia față de anii precedenți a fost posibilă datorită stopării schemelor anterioare, prin care cetățenii achitau un supra-cost la confecționarea fiecărui pașaport.

Potrivit Hotărârii de Guvern, punerea în circulație a noului model de pașaport se face pentru alinierea la recomandările instituțiilor internaționale, care impun revizuirea periodică a formei și conținutului actului de identitate.

Noile pașapoarte vor avea culoarea copertei roșie-vișinie, vor avea 34 de pagini și se vor distinge prin 45 de elemente performante de securitate. Schimbări majore au fost operate la cea mai importantă și sensibilă la fraudare parte a blanchetei de pașaport – pagina cu datele de identificare ale titularului. Această pagină, care anterior era din hârtie, va fi înlocuită cu una din policarbonat, personalizată prin gravare laser.

Directorul Agenţiei Servicii Publice, Mircea Eşanu, a atras atenția asupra faptului că din 2014 până în 2021 a acționat o schemă frauduloasă, prin care fiecare cetățean, la perfectarea pașaportului, plătea o taxă suplimentară de 13,6 euro. Astfel, cetățenii au fost păgubiți în această perioadă de 41 de milioane de euro, „bani care au mers în conturi obscure din Bulgaria, Cipru sau Emiratele Arabe Unite”.

MIRCEA EȘANU, directorul Agenţiei Servicii Publice: "De la organizarea noii licitații și stabilirea noului furnizor, noi deja am reușit să economisim din buzunarul cetățenilor peste 350 de milioane de lei. De la 1 august, anul trecut, noi am reușit să reducem costul pașaportului, la termen ordinar, de la 850 de lei - la 650 de lei, iar pentru noul pașaport tariful rămâne neschimbat, deși este mult mai sofisticat din punct de vedere al securității. Deci, astăzi, se închide acest cerc de detașare completă de fosta schemă pusă în aplicare de fostele conduceri al ASP. A rămas o nimica toată - să-și facă și justiția treaba ca să-i vedem pe banca acuzaților."

Noul model de pașaport urmează să fie pus în circulație pe măsura epuizării stocului de blanchete de pașapoarte vechi, dar nu mai târziu de 30 aprilie curent.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie