Joe Biden l-a asigurat pe Vladimir Zelenski că SUA şi aliaţii săi "vor răspunde energic", dacă Rusia invadează Ucraina
Externe 3 ianuarie 2022, 20:57 | 759

Joe Biden l-a asigurat duminică pe Vladimir Zelenski, într-un apel telefonic, că Statele Unite şi aliaţii săi "vor răspunde energic", dacă Rusia invadează Ucraina. Zelenski a apreciat "sprijinul neclintit" din partea Statelor Unite pe fondul tensiunilor cu Rusia. Exigenţele Moscovei faţă de NATO în legătură cu criza din Ucraina au fost abordate în cadrul unie alte discuții telefonice, între Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Erdogan.

Preşedintele Biden a precizat clar că Statele Unite şi aliaţii săi vor răspunde energic dacă Rusia va invada Ucraina, a subliniat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat. Potrivit acestuia, preşedintele Biden şi-a exprimat sprijinul pentru eforturile diplomatice, inclusiv pentru discuţiile programate în zilele de 9 și 10 ianuarie la Geneva, între oficiali la nivel înalt din Statele Unite şi Rusia.

Liderul de la Casa Albă l-a avertizat din nou pe preşedintele rus împotriva unei tentative de invazie a Ucrainei, în cadrul unei conversaţii telefonice care a avut loc joi. "I-am spus clar preşedintelui Putin că vom adopta sancţiuni dure şi ne vom spori prezenţa în Europa, la aliaţii noştri NATO", a spus Joe Biden vineri. La rândul său, preşedintele Ucrainei a apreciat "sprijinul neclintit" din partea Statelor Unite pe fondul tensiunilor cu Rusia, după discuţia telefonică de duminică cu omologul său american. "Am vorbit despre acţiunile comune ale Ucrainei, Statele Unite şi ale partenerilor pentru a menţine pacea în Europa şi a evita agravarea situaţiei", a scris Vladimir Zelenski.

Situația la zi a fost abordată duminică și de către reşedintele rus Vladimir Putin, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară este membră NATO. Cei doi au evocat duminică, într-o discuţie telefonică, exigenţele prezentate de Moscova faţă de Alianţă în legătură cu criza din Ucraina, transmite AFP. Kremlinul a transmis că liderii 'şi-au confirmat intenţia de a întări parteneriatul reciproc benefic între Rusia şi Turcia'. Moscova a precizat că Putin şi Erdogan 'au evocat, totodată, chestiunile internaţionale, inclusiv propunerile binecunoscute de edificare a unor acorduri oficializate care ar garanta securitatea Federaţiei Ruse, precum şi situaţia din Caucaz.

Ankara şi Moscova s-au apropiat în ultima perioadă ca urmare a tensiunilor dintre Rusia şi Occident, şi a relaţiilor din ce în ce mai delicate ale Turciei cu aliaţii săi din NATO. Rusia şi Turcia au, de asemenea, interese economice comune importante.

Tensiunea între Moscova și Ankara a crescut recent în legătură cu criza din Ucraina, Putin reproşându-i omologului turc că a furnizat armatei ucrainene drone înarmate, utilizate contra separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei. În timp ce occidentalii se îngrijorează de o eventuală intervenţie rusă în Ucraina şi acuză Moscova de masarea de trupe şi blindate în apropierea frontierei, Ankara a reproşat săptămâna trecută Kremlinului că a prezentat exigenţe 'unilaterale' Alianţei nord-atlantice, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!