SIS denunță acordurile cu FSB și SVR
Politic 31 iulie 2023, 19:53 | 686

Serviciul de Informații și Securitate a denunțat azi Acordul de parteneriat cu Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB). Notificările oficiale au fost transmise autorităților de la Moscova, se arată într-un comunicat al instituției. SIS anunță că a făcut toate demersurile necesare pentru a denunța și acordul de cooperare cu Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR).

Relațiile de cooperare cu serviciile speciale ale Federației Ruse au fost sistate, începând cu 24 februarie 2022, odată cu invazia Federației Ruse în Ucraina, anunță SIS într-un comunicat remis presei. Astfel, acordurile menționate sunt, de fapt, nefuncționale. Potrivit instituției, neconcordanța prevederilor acestor documente cu interesul și securitatea națională a Republicii Moldova argumentează procesul de denunțare inițiat de SIS.

COMUNICATUL SERVICIULUI DE INFORMAȚII ȘI SECURITATE: "Prevederile celor două acorduri, semnate în anul 1994, inclusiv protocoalele adiționale, reprezentau clauze juridice invocate de Federația Rusă pentru a-și argumenta prezența reprezentanților serviciilor speciale ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Astfel, cu denunțarea acestor acorduri, asemenea „argumente” nu mai pot fi folosite de Rusia."

Serviciul de Informații și Securitate nu menține relații de parteneriat extern cu structurile similare ale altor state, care în mod vădit sfidează legislația și acționează în detrimentul securității naționale, desfășoară activități subversive împotriva Republicii Moldova, se mai arată în comunicatul.

Opinia ta contează. Comentează!