Zelenski și Putin au convenit implementarea unui armistițiu total în estul Ucrainei
Externe 10 decembrie 2019, 17:56 | 1088

Armistițiu total în estul Ucrainei. Este înțelegerea la care au ajuns Vladimir Zelenski și Vladimir Putin în urma summitului privind Ucraina, desfășurat la Paris. Discuțiile au durat nouă ore. În ciuda optimismului afișat în fața camerelor de luat vederi, oficialii nu au convenit asupra unor pași importanți în vederea soluționării conflictului din Donbas. Negocierile vor fi reluate peste patru luni.

A fost pentru prima dată când față în față au stat președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, și omologul său rus, Vladimir Putin, secondați de cancelarul german, Angela Merkel, și de liderul francez, Emmanuel Macron. La finalul întâlnirii, oficialii au ieșit în fața presei și au anunțat că cele două părți implicate în conflict au făcut pași importanți meniți să pună capăt celor aproape șase ani de război din estul Ucrainei.

La Paris, Zelenski și Putin au convenit implementarea unui armistițiu complet în regiunile separatiste ucrainene, retragerea militarilor din alte trei puncte de control, dar și un nou schimb de prizonieri. Cu toate astea, cei doi nu au reuşit să cadă de acord asupra unor probleme esenţiale, cum ar fi alegerile democratice în regiunile separatiste Doneţ şi Lugansk și posibilitatea ca Ucraina să recâștige controlul graniţelor sale.

Vladimir Zelenski a precizat că va permite organizarea alegerilor în regiunile separatiste numai după ce Kievul va recăpăta controlul asupra acestor teritorii. Vladimir Putin vrea exact invers. El cere Ucrainei să-și modifice Constituția.

Cerințele Moscovei nu sunt însă pe placul multor ucraineni, care au ieșit în stradă și i-au cerut președintelui Zelenski să nu cedeze Kremlinului. 

Opinia ta contează. Comentează!