Foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au fost reținuți joi seara pentru 72 de ore
Politic 22 septembrie 2023, 20:07 | 770

Foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan au fost reținuți joi seara pentru 72 de ore, după ce le-a fost ridicată imunitatea parlamentară. Colegii de la Nordnews au surprins momentul când ofițerii CNA o scot pe Irina Lozovan din curtea casei. Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a dezvăluit schemele prin care deputații au primit bani din partea grupului criminal Șor.

Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan sunt suspectați de acceptarea finanțării ilegale din partea grupului criminal Șor, de spălare de bani și de corupere pasivă. Procurorii au făcut o investigație secretă pe acest caz, care a durat patru luni, a precizat șefa Procuraturii Anticorupție. Au fost acumulate probe, inclusiv interceptări telefonice și întâlniri separate. A fost documentată și transmiterea unor sume de bani. Dragalin a dezvăluit schemele, prin care fugarul Ilan Șor, aflat în Israel, reușește să finanțeze partide și să dea bani unor politicieni de la Chișinău.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "Este un curier, care are un număr de telefon, pe care îl folosește pentru așa activitate. Contactează persoana, care urmează să primească bani și le spune un loc și o oră specifică, unde poate să se prezinte. Acea persoană vine la locul stabilit, lasă o pungă de bani, și cel ce ridică banii nu se vede față în față cu curierii."

Alexandr Nesterovschi este acuzat că ar fi fi primit sume impunătoare de bani pentru a-l convinge pe un deputat ca să creeze un partid. Acest fapt a stat la baza ridicării imunității parlamentare a lui Nesterovschi, a precizat Veronica Drăgălin.

VERONICA DRAGALIN, șefa Procuraturii Anticorupție: "În cadrul urmăririi penale am documentat cum deputatul Nesterovschi a transmis un pachet de hârtie cu 50 mii de dolari în numerar și 100 de mii de lei acestui fost-deputat cu scopul de a convinge aceasta persoană să creeze un partid politic, ca până la urmă să execute indicațiile lui Ilan Șor."

Potrivit șefei Procuraturii Anticorupție, Nesterovschi a participat la racolarea unui lider de partid pretins pro-european, care să execute indicațiile lui Șor. Foștii deputați socialiști Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au rămas joi fără imunitate parlamentară, iar apoi au fost reținuți pentru 72 de ore.

Opinia ta contează. Comentează!