Masacrul de la Fântâna Albă, 83 de ani
Social 1 aprilie 2024, 20:23 | 1959

Astăzi se împlinesc 83 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă. Pe 1 aprilie 1941, de Paști, trupele sovietice au împuşcat mii de români bucovineni, care încercau să fugă din lagărul stalinist în România.

În iunie 1940, România a fost nevoită să cedeze Uniunii Sovietice nordul Bucovinei. Armata Roşie şi NKVD-ul au ocupat imediat teritoriul. Sute de mii de români s-au trezit peste noapte pe un pământ ostil, în care, brusc, tot ceea ce amintea de identitatea lor, de origini, de limbă şi de religie se transforma în vină. În jur de trei mii de de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au încercat să ajungă în ţara natală pe 1 aprilie, chiar de Paşti.

Potrivit istoricilor, când oamenii s-au apropiat de punctul de graniţă Fântâna Albă, în locul numit Varniţa, grănicerii sovietici au deschis focul. Bătrâni, copii, femei au fost seceraţi cu rafale de mitraliere, apoi aruncaţi în gropi comune, unii fiind îngropaţi de vii. Supravieţuitorii au fost urmăriţi, torturaţi şi deportaţi.

ION VARTA, istoric: "Drama care s-a întâmplat la 1 aprilie 1941 este una strigătoare la cer, pentru că, o coloană de peste trei mii de oameni, cu intenții absolut pașnice, în mâni cu drapelul alb, cu icoane, praporul bisericesc, au avut parte de această somație din partea autorităților NKVD-iste. Nu s-au conformat și atunci au fost puse în acțiune mitralierele. Practic, întreaga coloana a fost pulverizată, iar cei care au supraviețuit au fost omorâți ulterior."

Localitatea Fântâna Albă se află pe teritoriul de astăzi al Ucrainei. Abia în anul 2000, autorităţile de la Kiev au permis oficializarea slujbelor în memoria românilor ucişi.

Masacrul de la Fântâna Albă a fost un episod extrem de întunecat din istoria românilor. Zeci de ani nu s-a putut vorbi despre masacru din cauza cenzurii sovietice și a posibilelor repercusiuni politice, pe care România socialistă a preferat să le evite.

Tot astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel de-al treilea val de deportări în masă a basarabenilor, numit Operațiunea „Nord”. Pe 1 aprilie 1951, din fosta RSS Moldovenească au fost deportate în Siberia peste 700 de familii, sau în total în jur de șase mii de persoane pe motive religioase. Potrivit istoricilor, acțiunea a început la 04:00 dimineața și s-a încheiat în acelei zi, la ora 22.00. Deportații au fost încărcați în două eșaloane, câte 60 de vagoane, care în noaptea de 1 spre 2 aprilie au plecat spre regiunea Tomsk, în Siberia.

Opinia ta contează. Comentează!