Oficialii NATO s-au reunit la baza militară americană Ramstein din Germania
Externe 21 aprilie 2023, 19:47 | 848

Oficialii NATO s-au reunit astăzi la baza militară americană Ramstein din Germania și discută în aceste clipe despre intensificarea ajutorului militar pentru Ucraina. Kievul afirmă că armele sunt cruciale pentru a se apăra de Rusia, în aşteptarea cărora ţara plăteşte cu vieţile soldaţilor. Înainte de reuniune, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că toţi aliaţii sunt de acord că Ucraina va deveni în cele din urmă membru al NATO, dar obiectivul principal este acum asigurarea faptului că Ucraina va prevala în faţa Rusiei.

Reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei a fost convocată de către secretarul american al apărării, Lloyd Austin, care a avut un discurs în deschiderea evenimentului. Este prezent și ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, care va oferi detalii despre situația pe câmpul de luptă. "Eforturile noastre comune au făcut o diferență uriașă pentru apărătorii Ucrainei pe câmpul de luptă și subliniază cât de greșit a calculat Putin", a declarat Lloyd Austin.

LLOYD AUSTIN, secretarul american al Apărării: "La întrunirea de astăzi a grupului de contact ne vom concentra pe trei chestiuni-cheie - apărare antiaeriană, muniție și facilitatori. Ucraina are nevoie urgent de ajutorul nostru pentru a crea un scut, pentru a-și apăra cetățenii, infrastructura și forțele de amenințare cu rachete a Rusiei. Noi respingem viziunea sumbră a lui Putin a unei lumi în care tiranii își atacă vecinii pașnici și încearcă să impună sfere autodeclarate de influență cu pistolul. Împreună vom asigura ca Ucraina să aibă cele necesare pentru a trăi în libertate. Și împreună vom susține Ucraina atât timp cât va fi nevoie."

Înaintea întâlnirii, declarații pentru presă a făcut și secretarul general al NATO, care ieri a efectuat o vizită-surpriză la Kiev, în cadrul căreia s-a întâlnit cu președintele Ucrainei. Jens Stoltenberg a făcut precizări cu referire la o eventuală calitate de membru al NATO pentru Ucraina.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Am discutat cu președintele Zelenski inclusiv despre pregătirile pentru summitul de la Vilnius, din luna iulie. L-am invitat să participe la reuniune și sunt bucuros că el a acceptat invitația. Am spus ieri la Kiev că viitorul Ucrainei este în familia euro-atlantică și toți aliații NATO s-au pus de acord că Ucraina va deveni un membru al NATO. Dar, în prezent, accentul principal este pe cum să asigurăm că Ucraina va prevala. Ceea ce știm este că sprijinul nostru ajută Ucraina să meargă spre integrarea euro-atlantică. Sprijinul nostru ajută să facă posibil acest lucru. Dar accentul principal acum este de a asigura că Putin nu câștigă războiul, că Ucraina prevalează pentru că fără o Ucraina suverană, independentă nu există sens în a discuta calitatea de membru."

Ulterior, secretarul american al apărării urmează să susțină o conferință de presă, în care va anunța despre rezultatele reunii. Este a patra reuniune în acest format de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. Membrii acestui grup de contact au oferit până acum Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 55 de miliarde de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!