Migrația lăsă în urmă prăpăd
Social 15 septembrie 2019, 23:45 | 2681

In spitale e prapad. Un medic de familie bate cararile prin trei sau chiar patru sate. In ultimii 20 de ani, din Republica Moldova au plecat peste sase mii de doctori si zeci de mii de asistenti medicali. Doar intr-un an, din sistem s-au dus mai mult de 900 de specialisti. // Scolile raman fara elevi si fara invatatori. Sunt chemati la munca pensionarii, pentru ca tinerii fug din sate. ”Degraba nu vom avea pe cine sa invatam”, spun dascalii.

Sălile de clasă, colorate, spațioase, dotate cu cele necesare sunt pe jumătate goale. Pentru că este spațiu suficient, copiii au ocupat primele locuri. Cele două învăţătoare, care sunt nevoite să înlocuiască şi medicul, şi psihologul, spun că degrabă nu vor mai avea pe cine să înveţe carte.

În Chișinău, situația e cu totul alta. Aici, în un ultimii ani nu a fost închisă nicio școală. Doar reorganizări. Chiar și așa, potrivit datelor oferite de Direcția educație, în peste 50 de licee cu predare în limba română, numărul elevilor într-o clasă depășește 35. Este și cazul Liceului ”Gheorghe Asachi”, unde cea mai mare clasă întrunește 34 de elevi. Maria Butuc spune că s-a obișnuit să predea în astfel de clase.

Doar de la începutul acestui an, aproape 1500 de elevi au plecat peste hotare împreună cu familiile lor. Potrivit statisticilor, în ultimii zece ani, numărul elevilor din instituţiile de învăţământ primar şi secundar s-a micşorat cu aproape 24%, de la 436 de mii, până la 333 de mii. Nu ducem lipsă doar de elevi, dar și de cadre didactice. La gimnaziul din satul Alcedar, raionul Șoldănești, anul acesta au fost reangajate patru femei, care au atins vârsta de pensionare. Galina Țurcanu a ieșit la pensie în urmă cu trei ani, iar anul acesta a revenit în forță.

A acceptat să activeze și Valentina Cușnir, profesoară de limba și literatura română. Mai am puteri, spune profesoara, dar greutăţile sunt inevitabile.

Lilia Balaban împlinește curând 70 de ani, dintre care 53 i-a dedicat școlii. A acceptat să activeze pentru că vrea să dea o mână de ajutor, mai ales că și nepoțica ei învață aici.

Unii profesori devin specialişti în alte domenii, de nevoie. Valentina Rotari predă informatica. Are doar trei ore pe săptămână şi nu-i convine deloc, aşa că i s-au propus să ia orele de franceză.

Deocamdată, la cursuri de recalificare nu va merge, pentru că nu s-au format grupe în acest sens. Singura soluţie e să meargă la ore particulare.

Potrivit Ministerului Educației, anul de studii 2019-2020 a început cu un deficit de 2 mii 174 de profesori.

Exodul masiv ne-a lăsat și fără medici. În 20 de ani, din Republica Moldova au plecat peste șase mii de doctori și zeci de mii de asistenți medicali. Doar într-un an, din sistem s-au dus mai mult de 900 de specialiști. Vasile Filimon are 66 de ani, este medic de familie și are grijă de sănătatea oamenilor din tocmai patru localități din raionul Căușeni: Căinari, Constantinovca, Cașcalia și Pervomaisc. Bărbatul vine la muncă cu bicicleta și are un orar, pe care îl respectă cu strictețe, că de altfel, n-ar face față.

Va mai lucra cât îi va permite sănătatea. Ar pleca, dar nu știe pe cine să lase în loc. Tinerii vin și pleacă, spune Vasile Filimon.

Și peisajul de la sate e unul tulburător. Pe ulițe domnește o liniște apăsătoare, casele au rămas ale nimănui, prin ogrăzi demult nu a călcat picior de om...

La câțiva kilometri de satul Alcedar se află Odaia, un sat, unde timpul parcă s-a oprit în loc. În vremurile bune, aici erau aproape 40 de gospodării. Acum din vârful dealului, printre tufari și buruieni, abia de se văd cele șapte locuințe, care încet-încet, se prăbușesc...

Astăzi, pe acolo poți auzi doar lătratul unui câine, semn că acolo vom da de cineva. O luăm pe scurtătură și-l întâlnim pe Ion Țurcan, care a venit aici în urmă cu 20 de ani. El este singurul locuitor din Odaia. Setea de pământ l-a adus încoace. A rămas doar cu pisica, câinele, câteva găini și un cocoș. Toți cei din partea locului au luat calea străinătății, spune bărbatul.

Nu se plânge că nu sunt condiții de trai, ar vrea măcar lumină. Până nu demult a avut un transformator electric, dar s-a defectat.

Ca să iasă din iarnă, și-a făcut provizii. În una din încăperile casei, pe podea, stau câteva borcane cu roșii și castraveți puși la murat, iar în niște cutii de carton sunt mere, nuci și măceș. Mai are noroc de surorile sale, care îi mai aduc câte ceva de mâncare. La magazin, în satul vecin, merge rar și doar după pâine.

Datele Biroului Național de Statistică arată o descreștere a populației cu aproximativ 190 de mii de persoane, față de datele recensământului din 2014. La începutul anului 2019, în Republica Moldova au fost, estimativ, două milioane 682 de mii de oameni, cu peste 48 de mii mai puţin decât în anul 2018 şi cu 190 de mii, faţă de anul 2014. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie